Звездният баритон Кирил Манолов във варненската премиера на „Фалстаф”

July 1st, 2013 · Полина · Коментирай

ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за културна столица на Европа 2019

По повод 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, Държавна опера Варна, в партньорство с Opera International Foundation, поставя за първи път в своята история последната творба на великия композитор Фалстаф. В постановъчния екип са поканени известни творци от италианската и световна оперна сцена – диригента Стефано Сегедони, познат ни от премиерата на „Севилският бръснар”, режисьора Джулио Чабати, сценографа Платон Барди и костюмографа Марко Натери. Диригент на хора е Стефан Бояджиев.

След предпремиерните спектакли в началото на април т.г. и турнето в Холандия, с предимно италиански солисти, премиерата на „Фалстаф”, с участието на български солисти, бе планирана да се случи през лятото. Специално за ролята на Фалстаф е ангажиран един уникален български певец – баритонът Кирил Манолов. Освен че притежава прекрасен глас и завидно артистично присъствие, с едрата си фигура и ръст от 202 см, той отговаря напълно на героя, описан в либретото на „Фалстаф”. Звездният баритон ще изпълни короннната си роля, проправила му пътя към международно признание, и в двата премиерни спектакъла на „Фалстаф” – на 28 юни, 19.00 ч., Основна сцена, в рамките на ММФ „Варненско лято” и на 16 юли, 21.00 ч. в Опера в Летния театър. В главните роли ще гастролират Петър Данаилов – Форд и италианките Ева Корбета (28 юни) и Паола Санчуинети (16 юли) – Алиса Форд. Останалите персонажи са поверени на солистите на Държавна опера Варна Ирина Жекова – Нанета, Валерий Георгиев – Фентон, Арсений Арсов – Доктор Каюс, Христо Ганевски – Бардолф, Гео Чобанов – Пистола, Вяра Железова – Мег Пейдж, Бойка Василева – Мисис Куикли и солистката на балета Илияна Славова в ролята на Пажа.

История на творбата

Джузепе Верди е бил убеден, че последната му опера ще бъде „Отело”, но когато Ариго Бойто му предоставя либретото си по комедията „Веселите уиндзорки” и драмата „Хенри ІV” от Уилям Шекспир, в които присъства образът на Фалстаф, той е завладян от сюжета и за кратко време създава единствената си комична опера. Самият той я определя като „лирична комедия”, доколкото в нея се преплитат две драматургични линии – романтично-любовна между Нанета и Фентон и комично-иронична около колоритния образ на благородника Сър Джон Фалстаф. И всичко това – в прекрасните традиции на италианската commedia del arte.

В същото време, без моралната назидателност и едноизмерност, характерни за този жанр, както и в унисон с многопластовите идеи на Шекспир, Верди и Бойто извеждат във финала на „Фалстаф” ироничното послание за човека, който заслужава насмешка, но и разбиране. Забележителни са художествените достойнства на „Фалстаф”. Верди влага целия си житейски и професионален опит, подплатен с финес, оптимизъм, но и с известна тъга. Обличайки текста в музика, той изобразява характера на речта по начин, който в максимална степен доближава оперното до театралното изкуство. Пародийните арии се преплитат с лирични любовни епизоди, а ансамблите изискват изключително майсторство и музикалност от солистите. Чувството за хумор, заложено в музикалната тъкан, допълнително усложнява партитурата и превръща ”Фалстаф” в трудно за изпълнение произведение.

С премиерата на „Фалстаф” на 9 февруари 1893 г. в Миланската скала се отбелязва 80-годишния юбилей на композитора. Предизвикала истински фурор, операта довежда славата на Верди до истински връх. Така в музикалната история, до неговия „Отело” като нарицателно име за „трагедия на ревността” се нарежда „Фалстаф” като „комедия на ревността” – две полюсни творби, манифестиращи по безапелационен начин гениалността на Верди.

Кирил Манолов е роден в София (1976), завършва НМА „Панчо Владигеров” (2003) и още по време на следването си е ангажиран в продукции на различни оперни театри в България. Участва в концерти на Райна Кабаиванска и ММФ „Варненско лято”, дебютира като Хитър Петър от едноименната опера на Веселин Стоянов в Софийска опера и балет (2001). Специализира в Милано при българското мецосопрано Адриана Стаменова и във Виена при проф. Оливера Миакович. Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси, сред които Голямата награда на XIV конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”, Първа награда в конкурса за млади певци “Гена Димитрова”, Трета награда от конкурса “Мануел Аусенси” в Барселона, Специална награда на конкурса “Светослав Монюшко” във Варшава и др.

Кирил Манолов е гостувал многократно на сцените на всички оперни театри в страната, а така също и в Токио, Барселона, Брюксел, Гент,  Палма де Майорка, Белград, Скопие, Никозия, Солун, фестивалите в Ларнака – Кипър, Родос – Гърция, Палма де Майорка – Испания, Gars am Kamp – Австрия, Дубровнишки летен фестивал – Хърватска и др.

През 2004 г. е поканен за щатен солист на Софийска опера и балет, където изпълнява роли от централния баритонов репертоар. От 2006 г. Манолов е постоянен гост в спектаклите на Националния оперен театър в Загреб – Хърватска и Оперния театър в Сплит – Хърватска, където се представя с огромен успех в премиерните спектакли на „Севилският бръснар” (Фигаро), „Лучия ди Ламермур” (Енрико), „Фауст” (Валентин), „Симон Боканегра” (Симон), ”Бал с маски” (Ренато), „Набуко” (Набуко), ”Аида” (Амонасро), „Трубадур” (Граф ди Луна) „Бохеми” (Марсел), „Джанни Скики” (Джанни Скики), „Манон Леско” (Леско), “Фалстаф” (Сър Джон Фалстаф) и др.

През 2010 г. Кирил Манолов прави своя дебют на германската оперна сцена в Оперния театър на Висбаден с Фалстаф в нова продукция на едноименната Вердиева опера. След зашеметяващия прием, е поканен да дебютира в същата роля и в Щатсопер Хамбург, след което идват многобройни покани от различни оперни театри  в страната. По повод неговия Фалстаф, Frankfurter Allgemeine Zeitung определя Кирил Манолов като “явление в културния живот, певец с плътен и мощен глас, но същевременно с мек и красив тембър, с изключителна белкантова фраза и завладяващо сценично присъствие”.POSTER_FALSTAFF

Категории: Опера в РусеНяма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си(задължително попълване)(задължително попълване)


Коментар