Инструментални бисери и солисти-виртуози в Концерта „Композитори от различни национални школи” от поредицата „Майстори и шедьоври” на Държавна опера Стара Загора

February 6th, 2013 · Полина · Коментирай

На 12 февруари ценителите на класическата музика ще имат удоволствието да се насладят на една по-различна програма, в която са включени имената на Григ, Сибелиус, Мануел де Файя, Сарасате и Дворжак. Композитори, в чиято музика звучи гласът на природата, танците и напевите, колорита и темперамента на страната, в която са родени. Григ „е” Норвегия. Сибелиус „е” Финландия. Испания „звучи” в музиката на де Файя и Сарасате. За Дворжак Чехия е съдба и вдъхновение.
Оркестърът на Старозагорската опера с диригент Здравко Лазаров ще изпълни две мелодии от цикъла Норвежки пиеси на Едвард Григ /1843-1907/. Музиката им е неповторима с емоционалната си дълбочина и с лиричното си настроение, което внушава.
Една от най-известните и обичани творби на Ян Сибелиус/1865-1957/ е „Тъжен валс”. Стилът на композитора съчетава мелодиката и ритмиката на финската народна музика, а гласът на севера е понякога тъжен и трагичен.
Мануел де Файя / 1876-1946/ вплита в музиката си испански фолклорни мотиви и мелодии.През 1915 г. създава балета „Любов и магия”, от който е прочутият „ Ритуален танц на огъня ”.
С характерната си ритмика и колорит, испанската музика е винаги мелодична и завладяваща. В програмата на концерта са включени и три произведения от испанския композитор и цигулар-виртуоз Пабло де Сарасате / 1844-1908/. Много са произведенията за цигулка и оркестър, които той създава и в които звучат не само испански, но и френски, унгарски и други народни напеви. Но най-популярни остават завинаги „Интродукция и тарантела”, „ Цигански напеви” и „ Хота навара”.
Публиката ще може да се наслади на изключителното присъствие на двама български майстори на цигулката- професор Ангел Станков и професор Йосиф Радионов. Вълшебна изразителност на тона, грациозност и изящество, необикновена лекота, точност и съвършена техника – това е изпълнителския стил на двамата гост-солисти.
Концертът ще завърши с изпълнение на друг изключителен български музикант – виолончелистът професор Анатоли Кръстев.Още един артист с международно признание, част от световния музикален елит, за когото мисията на изкуството е да „тласка човечеството напред”. През изминалата 2012 г. заедно с професор Ангел Станков свиреха в най-големите концертни зали на Мадрид и Барселона. В негово изпълнение ще прозвучи едно от най-известните произведения на Антонин Дворжак / 1841-1904/ – Концерт за виолончело и оркестър в си-минор .Музиката на Дворжак отново е дълбоко свързана с чешката култура, а стилът му е пищен и колоритен.
Оркестърът на Държавна опера Стара Загора партнира професионално и и майсторски в тази трудна, различна и невероятно красива музикална програма.Диригентът Здравко Лазаров за пореден път представя концерт от цикъла „ Майстори и шедьоври” и има нелеката задача да изведе оркестъра от познатите редове на оперния репертоар в една по-претенциозна и специфична музикална атмосфера.
Таня Матева
Музиколог
Държавна Опера Стара Загора

IX masters a

Категории: Опера в РусеНяма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си(задължително попълване)(задължително попълване)


Коментар