Ирина Йордакеску в премиерата на „Травиата” – 8 юли

July 1st, 2013 · Полина · Коментирай

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Румънското сопрано Ирина Йордакеску, което направи впечатляващ дебют в ролята на Виолета Валери преди две години във Варна, отново ще пресъздаде образа на известната куртизанка на 8 юли от 21.00 ч. в премиерния спектакъл на «Травиата» в Опера в Летния театър – Варна 2013. Нейни партньори на сцената ще бъдат Ивайло Михайлов (Алфред) и световноизвестният баритон Петър Данаилов (Жорж Жермон).

Сопраното Ирина Йордакеску е родена в Букурещ в семейство на известни музиканти. През 2000 г. завършва Музикалната академия в родния си град и през 2001 г. получава покана за участие в концерти с оркестъра и хора на Миланската скала под диригентството на Рикардо Мути. Носител е на награди от престижните конкурси „Виоти”, „Мария Калас”, „Винченцо Белини” и др. В репертоара на певицата има вече 15 централни сопранови партии от опери на Чимароза, Моцарт, Белини, Доницети, Верди, Лехар, Пучини, Леонкавало и др. Освен като оперна певица, Ирина Йордакеску е известна и с прецизните си изпълнения на солови партии от кантатно-ораториалния и симфоничния жанр. В това отношение репертоарът й включва вече над 35 творби от епохата на старите майстори до наши дни. Постоянен солист е на Букурещката опера от 2005 г. Пяла е в Миланската скала, в Залцбург, в „Карнеги хол” (Ню Йорк) и на други престижни сцени по света. През 2009 г. получава престижната награда „Най-добрата оперна певица на годината в Румъния”.

Партньори на Ирина Йордакеску ще бъдат солистът на Държавна опера Варна Ивайло Михайлов (Алфред) и световноизвестният български баритон Петър Данаилов (Жорж Жермон). Останалите партии ще представят солисти на Варненската опера.

Повече за премиерната постановка на „Травиата” в Опера в Летния театър – Варна 2013 прочетете, моля, в съседната публикация:

Irina Yordakesku_M

Категории: Опера в РусеНяма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си(задължително попълване)(задължително попълване)


Коментар