Маргарита разказва: Макбет

June 7th, 2008 · Полина · 1 коментар

В сезон 1974/75 година на 4 април 1975 се състоя премиерата на Макбет – опера от Верди. Диригент беше Веселин Байчев, а режисьор Константин Димчев. Художници – Цанко Войнов и Екатерина Енева. Сюжетът на операта разказва за суровата действителност. Музиката на Верди е онзи контрапункт на действието, който свързва историята със съвременността. В сценичната форма се изразява голямата тревога, че по света все още има насилие и жажда за власт.




Maria Ventseslavova
Съставът на солистите включваше:
Макбет – Анастас Анастасов
Банко – Неделчо Деянов
Лейди Макбет – Мария Венциславова
Придворна дама – Мери Димитрова
Макдъф – Иван Димов
Малкълм – Никола Абаджимаринов
Доктор – Петър Касабов
Слуга – Иван Денов
Убиец – Цоню Ненов

На 13 юни 2008 година е второто представяне на операта Макбет с което се честват 30 години творческа дейност на сцена на Мария Венциславова – първата Лейди Макбет. Тя е изиграла всички централни роли от сопрановия драматичен репертоар и е една от водещите артисти през десетилетията и до днес.

Постановъчен екип: Диригент – Джорджо Крочи, режисьор – Александър Текелиев, хормайстор – Христо Стоев, сценография – Борис Стойнов, пластика – Григор Роглев, вокален педагог – Георги Делиганев.

Действащи лица и изпълнители:
Макбет – Александър Крунев
Банко – Ивайло Джуров
Лейди Макбет – Габриела Мориджи
Придворна дама – Йоланта Николаева
Макдъф – Орлин Горанов
Малкълм – Даниел Дамянов
Доктор – Момчил Миланов
Слуга – Стоян Стоянджов
Убиец – Стоян Стоянджов

Втората премиера на операта ще бъде на 16 юни 2008, след което операта ще бъде представена в рамките на музикален фестивал в Швейцария.




1 коментар ↓

  • 1 Йордан // Jun 10, 2008 at 2:18 pm

    Поздрав за Маргарита и нейната чудесна рубрика. С удоволствие бих прочел нещо повече за прекрасната Мария Венцеславова, както и за звездното й семейство. Да си спомним и за Кунка Кузманова. Тя беше толкова талантлива и въздействаща. Спомням си, че тя също изпълняваше лейди Макбет. Дали това не беше последната й роля преди ранната й кончина? Да, Русенската опера се възражда. Ние, зрителите, сме щастливи, че сме тук и сега по време на този възход.

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар