Верди – Бал с маски

Рикардо, граф на Уоруик – тенор
Амелия, жена на Ренато, влюбена в Рикардо – сопран
Ренато – секретар на Рикардо – баритон
Оскар, паж – сопран
Улрика, гадателка – контра-алт
Съдия – тенор
Силвано – бас
Слуга на Амелия – тенор
Самуел – бас
Том – бас

Рикардо е благороден, щедър владетел, въпреки че често е буен и прибързан. Той е тайно влюбен в жената на своят най-близък съветник Ренато. Когато тайната е разкрита, Ренато се включва в заговор срещу живота на Рикардо.

Първо действие

Сцена 1
Публична аудиенция в двореца на Рикардо, посетена от негови поддръжници, но и от негови врагове, надяващи се на неговия провал.
Рикардо преглежда списъка на гостите, които ще посещават скорошният маскен бал. Той е въодушевен да види името на жената, която обича – Амелия, съпругата на неговият приятел и съветник Ренато. Когато Ренато пристига, той се опитва да предупреди Рикардо за набираща скорост конспирация срещу него, но Рикардо отказва да го слуша.

По-късно на Рикардо е дадена жалба срещу гадателка на име Улрика, обвинена във вещерство. Магистратите настояват за нейното изгонване, но пажът Оскар я защитава. Рикардо решава да разследва сам случая и кара свитата си да се дегизира и да го чака при хижата на Улрика по-късно същият ден.


Placido Domingo

Сцена 2
При жилището на Улрика. Рикардо, преоблечен катот рибар пристига преди останалите. Когато разбира, че Амелия идва да види Улрика се скрива да види какво ще се случи. Останала насаме с Улрика, Амелия и признава, че е измъчвана от любовта си към Рикардо и пита за средство, което да я успокои. Улрика и казва да събере определени билки с магически свойства. В този момент Рикардо се показва и Амелия избягва.


Fiorenza Cossotto

Рикардо заедно със свитата си отиват при Улрика. Той иска да му бъде предсказана съдбата. Улрика му разкрива, че ще бъде убит от следващият, който стисне ръката му. Смеейки се той отказва да вярва на предсказанието и протяга ръката си към свитата си, като никой не желае да се ръкува с него. Накрая се появява Ренато и стиска ръката му. Истинската идентичност на Рикардо е разкрита и той е приветстван от хората.


Placido Domingo

Второ действие

В предградията. Полунощ. Амелия, победила страховете си е дошла сама да набере от билките които и е казала Улрика. Тя е изненадана от Рикардо, котйо е дошъл за да се срещне с нея. Двамата признават любовта си. Ненадейно пристига Ренато и Амелиа скрива лицето си в воала, преди той да може да я разпознае. Ренато обяснява на Рикардо, че заговорниците са се опитали да го въвлекат в заговора си и че живота му е в опасност. Рикардо си тръгва, карайки Ренато да обещае да изпрати забулената жена до града, без да пита за нейната идентичност.


Anne Williams-King & Franco Tenelli

Пристигат заговорниците, които се сблъскват с Ренато. В битката воала на Амелия пада. Ренато решава, че Амелия и Рикардо имат връзка и това го кара да си уговори среща със заговорниците Самуел и Том за следващият ден.

Трето действие

Сцена 1
Къщата на Ренато. Ренато е решил да убие Амелия, заради позора, който му е навлякла. Тя протестира, казва че е невинна и умолява да види сина си за последен път. Ренато отстъпва и казва, че Рикардо, а не Амелия е този, който заслужава да умре.

Пристигат Самуел и Том и Ренато им казва, че иска да се включи в заговора, заклевайки искреността си в живота на сина си. Те се съгласяват да теглят жребий кой да убие Рикардо. Амелия е накарана да избере името на победителя – Ренато. Пристига пажът Оскар с покани за маскеният бал. Самуел, Том и Ренато се съгласяват, че това е мястото където ще се извърши убийството.


Dmitri Hvorostovsky

Сцена 2
Рикардо разкъсван между любовта и дълга е решил да се откаже от любовта си към Амелия и да я изпрати заедно с Ренато обратно в Англия. На бала Ренато се опитва да научи от Оскар какъв костюм ще носи Рикардо. Оскар не желае да разкрие тайната, но накрая признава че Рикардо ще носи черна пелерина с червена панделка. Рикардо успява да разпознае Амелия и и казва решението си. Докато се сбогуват Ренато пробожда Рикардо. Раненият Рикардо разкрива че въпреки любовта си към Амелия, тя никога не е нарушила своята брачна клетва. Той прощава на всички заговорници, казва сбогом на приятелите си и страната си и умира.


Luciano Pavarotti

Известни арии

* La rivedrà nell’estasi – Рикардо, първо действие, първа сцена
* Alla vita che t’arride – Ренато, първо действие, първа сцена
* Volta la terrea – Оскар, първо действие, първа сцена
* Re dell’abisso, affrettati – Улрика, първо действие, втора сцена
* Di’ tu se fedele – Рикардо, първо действие, втора сцена
* Ma dall’arido stelo divulsa – Амелия, второ действие
* Morrò, ma prima in grazia – Амелия, трето действие, първа сцена
* Eri tu che macchiavi quell’anima – Ренато, третот действие, първа сцена
* Ma se m’è forza perderti – Рикардо, трето действие, втора сцена
* Saper vorreste – Оскар, трето действие