Верди – Макбет

Макбет – баритон
Лейди Макбет – сопран
Банко – бас
Макдъф – тенор
Придворна дама – мецо сопран
Малкълм – тенор
Доктор – бас
Слуга на Макбет – бас
Пратеник – бас
Убиец – бас
Три привидения – 2 сопран, бас
Дънкан – крал на Шотландия
Вещици, пратеници, благородници, придворни и бегълци

Първо действие

Шотландия през 11 век. Група вещици се събират в гора, край бойното поле. Победителите – генералите Макбет и Банко пристигат. Вещиците поздравяват Макбет, наричайки го вожд на клановете Гламис и Каудор и следващ крал. Банко е поздравен като основоположник на кръвна линия велики крале. Вещиците изчезват и се появяват пратеници със съобщение от краля, който прави Макбет вожд на клана Каудор.

В своят замък лейди Макбет чете писмо от своят съпруг, който и разказва за срещата си с вещиците. Тя е решена да постави Макбет на трона (‘Vieni! t’affretta!’).


Fiorenza Cossotto

Съобщено е че крал Дънкан ще прекара нощта в замъка на Макбет, което кара лейди Макбет да подтикне Макбет да убие краля. Пристига кралят със свитата си благородници. Макбет окуражен да извърши убийството (‘Mi si affaccia un pugnal?‘), но осъзнавайки деянието което е на път да извърши изпада в ужас и се отказва. Лейди Макбет е отвратена от малодушието на съпруга си и сама извършва убийството, уличавайки спящите пазачи нацапвайки ги с кръвта на Дънкан и подхвърляйки камата на Макбет. Убийството на краля е открито от Макдъф. Хор призовава Бог да отмъсти за убийството.

Второ действие

Макбет вече е крал, но е притеснен от пророчеството, че Банко, а не той, ще е основоположник на кралски род. За да предотврати това, той казва на жена си че ще убие Банко и синът му, когато пристигнат за банкета. Лейди Макбет тържествува обхваната от силите на мрака (‘La luce langue’).

Пред замъка банда убийци чакат в засада. Банко е неспокоен (‘Come dal ciel precipita’).

Той е заловен от убийците, но преди това успява да помогне на сина си Флеанцио да избяга. В дворцова зала Макбет приема гостите си и лейди Макбет вдига наздравица (‘Si colmi il calice’). Пратеници докладват на Макбет убийството на Банко. Връщайки се на масата Макбет вижда призрака на Банко, който седи на мястото му. Макбет започва да говори на призрака, а гостите му го мислят за полудял. Банкета се прекъсва внезапно и изплашените гости бързо си тръгват.

Трето действие

Вещиците се събират около казана в тъмна пещера. Макбет влиза и те призовават три привидения за него. Първото го съветва да се пази от Макдъф. Второто му казва, че не може да бъде наранен от човек “роден от жена”. Третото, че няма да бъде победен докато Бирнамската гора не се вдигне срещу него. След това се явяват Банко и неговите наследници, осем бъдещи крале на Шотландия, потвърждавайки първоначалното пророчество. Макбет губи съзнание, а когато се свестява се оказва в замъка си. Той и жена му решават да унищожат фамилиите Макдъф и Банко (‘Ora di morte e di vendetta’).

Четвърто действие

Хор на Шотландските бежанци (‘Patria oppressa’) стои край английската граница. В далечината се вижда Бирманската гора. Макдъф е решен да отмъсти за смъртта на жена си и децата си (‘Ah la paterna mano’).

Към него са се присъединили Малкълм – синът на крал Дънкан и цалата английска армия. Малкълм нарежда всеки войник да отреже клонка от дърво в Бирнамската гора и да го носи докато атакуват армията на Макбет. Всички са решени да освободят Шотландия от тиранията (‘La patria tradita’).

В замъка на Макбет доктор и слуга наблюдават кралицата, която ходи на сън и стиска ръцете си в опит да ги измие от кръвта (‘Una macchia’).

Макбет научава че армия идва към замъка му, но припомняйки си пророчеството на привиденията е спокоен. (‘Pietà, rispetto amore‘).

Съобщението за смъртта на кралицата не го трогва. Събирайки войските си той научава, че Бирнамската гора е дошла до замъка му. Започва битка. Макдъф преследва Макбет и накрая го убива, разкривайки му, че не е роден от жена, а “изрязан” от утробата на майка си. Химн изпълняван от бардове, войници и шотландски жени оповестява победата.

Известни арии

* Nel di della vittoria…Or tutti, sorgete – Лейди Макбет, първо действие
* La luce langue – Лейди Макбет, второ действие
* Come dal ciel precipita – Банко, второ действие
* Si colmi il calice – Лейди Макбет, второ действие
* Fuggi regal fantasima – Макбет, трето действие
* O lieto augurio – Макбет, трето действие
* Ah, la paterna mano – Макдъф, четвърто действие
* Una macchia