Белини – Капулети и Монтеки

Тибалдо, сгоден за Жулиета – тенор
Капелио, водач на рода Капулети, баща на Жулиета – бас
Лоренцо, лекар на Капулети – бас
Ромео, водач на Монтеки – мецо сопран
Жулиета, влюбена в Ромео – сопран

Историята се развива в и около замъка на Капулети във Варона през 13 век. Капулети и Монтеки са политически врагове. Едните са поддръжници на папата другите на императора. Капелио е баща на Жулиета и водач на рода Капулети. Жулиета е сгодена за Тибалдо, въпреки че вече е срещнала и се е влюбила в Ромео, водачът на Монтеки. Това е тайна в която е посветен единствено Лоренцо, нейният лекар и доверено лице. За да усложни допълнително нещата Ромео по невнимание е убил синът на Капелио и брат на Жулиета в битка.

Първо действие

сцена 1

В двореца, Капелио и Тибалдо се обръщат към последователите си препоръчвайки отхвърляне на предложението за мир отправено по пратеник от Ромео. Тибалдо ще отмъсти за убийството на сина на Капелио, за да отбележи своята женитба с Жулиета (‘È serbata a questo acciaro’). Капелио иска женитбата да се състои веднага, въпреки протестите на Лоренцо, че Жулиета е болна с треска.


Luciano Pavarotti

Ромео се предрешва като пратеник на Монтеки, предлагащ мирът между фамилиите да е гарантиран от брак между Ромео и Жулиета. Той обяснява, че Ромео съжалява за смъртта на синът на Капелио (‘Se Romeo t’uccise un figlio’) и предлага да заеме мястото му, като втори син на възрастния човек. Капелио заявява, че това място вече е заето от Тибалдо и отхвърля идеята за мир. Ромео приема тяхното предизвикателство за война (‘La tremenda ultrice spada’).


Giacomo Aragall


Clara Polito

сцена 2

В стаята си Жулиета мечтае за Ромео (‘Oh! quante volte’). Влиза Лоренцо, той е уредил Ромео да дойде при нея през тайна врата. Ромео се опитва да убеди Жулиета да избяга с него, но тя отказва в името на семейната чест, заявявайки, че предпочита да умре с разбито сърце.


Natalie Dessay

сцена 3

Друга част на замъка, Капулети празнуват идващата женитба. Разпознат от Лоренцо, предрешеният Ромео чака подкрепа от своите войници, за да попречи на сватбата. В шумотевицата на атаката Жулиета вижда Ромео, който отново я моли да избяга с него. Капелио и Тибалдо го откриват, но смятат че той е пратеника на Монтеки. Жулиета се опитва да го скрие от баща си, но той гордо им заявява името си. Монтеки нахлуват за да го предпазят и влюбените са разделени от фамилиите си.

Второ действие

сцена 1

Жулиета чака новини от битката в друга част на замъка. Лоренцо и казва, че Ромео е жив, но тя скоро трябва да бъде отведена в замъка на Тибалдо. Той я убеждава да вземе отвара, която да я приспи и да я направи да изглежда като мъртва. Лоренцо ще уреди Ромео да присъства, когато тя се събуди. Капелио пристига да и нареди да замине към замъка на Тибалдо в зори. Тя моли баща си за прошка, преди да умре (‘Ah! non poss’io partire’). Капелио подозира намесата на Лоренцо и решава да го наблюдава.


Valentina Farcas

сцена 2

Около замъка Ромео нетърпеливо чака появяването на Лоренцо, който не идва. Вместо него се появява Тибалдо (‘Stolto! a un sol mio grido’). Двамата се дуелират, но са прекъснати от погребална процесия (‘Pace alla tua bell’anima’). Жулиета е мъртва. Съперниците се разкайват, за разпрата си.

сцена 3

Гробницата на Капулети. Ромео влиза и неговата свита отваря гроба на Жулиета. Ромео се сбогува с нея (‘Deh! tu, bell’anima’) и поглъща отрова. Жулиета се събужда и намира Ромео изненадан от нейната симулирана смърт и неосведомен за плана на Лоренцо. Ромео и казва че умира. Жулиета неспособна да живее без него умира до любимия си. Капулети и Монтеки обвиняват Капелио за трагедията.


Veselina Kasarova

Известни арии

*È serbata a questo acciaro – Luciano Pavarotti
*Se Romeo t’uccise un figlio
*La tremenda ultrice spada
*Oh! quante volte – Natalie Dessay
*Ah! non poss’io partire – Valentina Farcas
*Stolto! a un sol mio grido
*Pace alla tua bell’anima
*Deh! tu, bell’anima – Veselina Kasarova