Пучини – Турандот

Принцеса Турандот – сопран
Император Алтум, неин баща – тенор
Тимур, крал на татарите – бас
Неизвестен принц (Калаф), негов син – тенор
Лиу, робиня – сопран
Панг, майордом – тенор
Пинг, канцлер – баритон
Понг, главен готвач в имперската кухня – тенор
Мандарин – баритон
Принц на Персия – тенор
Екзекутор (Пин-тин-пао) – без реплики
Имперска стража, момчета, свещеници, мандарински свещеници, сановници, осем мъдреци, прислужници на Турандот, войници, музиканти, тълпа, призраци на кандидат женихи

Първо действие

Пекин, велики времена. На ъгъл гъмжащ от хора, близо до Забранения град, мандарин чете указ. Всеки принц който желае да се ожени за принцеса Турандот трябва да разгадае три гатанки – ако се провали, ще умре, ако успее ще получи ръката на принцесата. Нейният последен кандидат принца на Персия ще бъде екзекутиран същата вечер, с изгряването на луната. Жадни за кръв граждани карат екзекутора да свърши работата си. Във врявата никой не чува как робинята Лиу вика за помощ, когато нейният престарял господар е блъснат на земята. Красив младеж разпознава в стареща своят отдавна изгубен баща Тимур, победеният татарски крал. Когато Тимур казва на сина си, че единствено Лиу му е останала вярна и се е грижила за него през цялото време (защото Тимур е сляп), Калаф я пита защо. Тя отговаря, че причината е че той, Калаф, веднъж преди много време и се е усмихнал. На нея – обикновената слугиня.

Тълпата крещи за кръв, но когато луната изплува иззад облаците всички млъкват със страх. Осъденият кандидат преминава на път към екзекуцията си карайки зрителите да молят Турандот да спаси живота му. Турандот се появява и с непоколебим жест дава знак на екзекутора да продължава. Тълпата чува предсмъртен вик. Калаф е поразен от красотата на принцесата и възнамерява да я спечели, като отгатне загадките и. Той се отправя към гонга който известява пристигането на нов кандидат. Баща му и Лиу го молят да се откаже, но той им отговаря, че няма да е щастлив иначе. Служителите на Турандот, Пинг, Панг и Понг се опитват да го обезкуражат, предупреждавайки го. Въпреки молбите и предупрежденията Калаф удря гонга и вика Турандот.

Caballe

Franco Corelli

Второ действие

Пинг, Панг и Понг се оплакват от кървавото владетелство на Турандот, молейки се любовта да завладее леденото и сърце, за да може в империята да се възцари мир и спокойствие. Населението се събира за да чуе въпросите на Турандот към новият кандидат и тримата трябва да се върнат към жестоката реалност. Старият император Алтум, седейки на трона си в имперския замък, моли Калаф да се откаже от намерениято си, но напразно.
Влиза Турандот и разказва историята на своято предшественичка, принцеса Лу-Линг, убита брутално от принца който я е спечелил. Турандот признава,че търси отмъщение срещу всички мъже, и никой няма да я притежава.

Тя поставя първият си въпрос: Кое е това нещо което се ражда всяка нощ и умира с идването на зората? Надеждата – това е верният отговор, отгатването на който не е проблем за влюбеният принц. Турандот става нервна, тя задава вторият си въпрос – Кое е това нещо – червено и горещо, като пламък, но не е огън. Кръвта – отговаря Калаф след моментна пауза. Потресена Турандот задава третият си въпрос – Кое е това нещо, което е студено като лед, но гори? Напрегната тишина. Калаф триумфиращо извиква – Турандот. Това е верният отговор. Докато тълпата се радва, че най-накрая гатанките на принцесата са разгадани, Турандот се хвърля в краката на баща си молейки го да не я оставя с този странник, но молбите и са безрезултатни. Калаф се смилява над нея и прелдага да я освободи от обещанието и ако тя успее да разбере името му до настъпване на зората. Тогава той няма да се ожени за нея, а ще изгуби живота си.

Трето действие

В градината на двореца, Калаф чува официално провъзгласяване на заповед, никой в Пекин няма да заспива под страх от смъртно наказание, докато Турандот не научи името на неизвестния принц.

Принца се унася в радостта си, а Пинг, Панг и Понг се опитват безуспешно да го подкупят да се оттегли. Те заплашват Калаф с извадени мечове, за да научи името му. Войниците довличат Тимур и Лиу, които са заловили, защото са ги видели да говорят с Калаф. Ужасен Калаф се опитва да ги убеди че никой от двамата не знае тайната му. Появява се Турандот и заповядва на изумения Тимур да говори. Лиу, за да защити немощния си господар заявява, че само тя зане името на неизвестния. Въпреки, че я измъчват тя запазва мълчание. Турандот е впечатлена от издържливостта на девойката. Тя пита, каква е тайната на издържливостта и. Любов – отговаря Лиу. Принцесата дава знак на стражата да продължат с мъченията. Лиу изскубва с последни сили кинжала на един от стражите и се самоубива. Тимур тъгува за своята спътница, тълпата следва тялото и, което е отнесено. Турандот остава сама с Калаф. Той я прегръща и я заставя да го целуне. Турандот се разплаква за пръв път в живота си, усещайки че е влюбена. Принцът е сигурен в победата си, той и казва името си. Турандот победоносно извиква – Знам името му – неговото име е Любов. Народа празнува и поздравява императора.

Известни арии

Non Piangere Liu – Franco Corelli
Tre enigme
Nessun Dorma – Luciano Pavarotti
Signore ascolta – Caballe