Белини – Норма

Норма, дъщеря на Оровесо – сопран
Адалджиза, жрица – сопран
Полионе, римски проконсул в Галия – тенор
Оровесо, глава на ордена на Друидите – бас
Клотилде, приятелка на Норма – сопран
Флавио, спътник на Полионе – тенор

Първо действие

Свещеното място на друидите. Висшия жрец Оровесо пристига с друидите да моли боговете да вдигнат народа на война срещу римляните и да ги подпомогнат за победа.Римският про-консул Полионе се появява и доверява на Центуриона Флавий, че повече не обича Норма, въпреки че тя е нарушила обета си за целомъдрие заради него и му е родила двама сина. Той е видял Адалджиза и се е влюбил в нея.

Звукът на свещените бронзови инструменти извиква друидите в храма и кара римляните да изчезнат. Жреца и жриците приближават олтара. Норма, висшата жрица, дъщеря на Оровесо се изкачва по стълбите на олтара. Никой не подозира нейната близост с римските врагове. Тя обича безверния мъж и се мъчи да отклони опасността, която го заплашва, в случай че Галия се вдигне срещу Рим, затова предрича, че Рим ще падне от своята слабост и заявява, че боговете още не искат Галия да воюва. Тя се моли на “непорочната богиня” римският водач, който я е оставил да се върне при нея. Друга жрица коленичи за политва. Това е Адалджиза, която също е влюбена в Полионе.


Monserat Caballe

Сцена 2
Домът на Норма. Тя е потопена в дълбока тъга, защото знае че Полионе планира да я изостави, нея и децата им. Въпреки това Норма все още не е наясно с идентичността на своята съперничка. Адалджиза идва при нея, за да и довери тайната си. Тя и доверява, че не е вярна на религията си защото се е влюбила в римлянин. Норма, мислейки за своят неспазен обет е на път да освободи Адалджиза от нейният, когато пристига Полионе. Така Норма научава, кой е римлянинът в който е влюбена Адалджиза. Това обаче убягва на Полионе.

Второ действие

Норма, изпълнена с отчаяние стои край люлката на децата си. За момент си помисля да ги убие, но майчиния инстинкт не и позволява. Тя ще се откаже от любовта си. Адалджиза ще стане съпруга на Полионе, но ще обещае никога да не заема мястото и на майка на децата на Норма. Адалджиза не разбира за предателството на Норма. Тя отива при Полионе, но само за да му напомни за неговият дълг.


Gena Dimitrova

Сцена 2

В гората край храма се събират галски войни. Норма чака резултата от молбата на Адалджиза към Полионе. По-късно тя разбира, че Адалджиза се е провалила и се е върнала на свещеното място за да прекара живота си като жрица. Гневът на Норма е неконтролируем. Тя удря три пъти бронзовият щит и воините се събират за да чувят нейното съобщение – Война срещу римляните. Но с тяхната военна песен се чува и врява откъм храма. Римлянин е проникнал в свещената обител. Той е заловен. Това е Полионе, който е дошъл да търси Адалджиза. Наказанието за неговото деяние е смърт. Норма се съжалява над него и надявайки се да спаси предалият я любовник тя дава друга жертва на разярените гали – клетвопрестъпничка от жриците.
Когато те питат коя е клетвопрестъпничката Норма казва своето име. Тя признава всичко на баща си и му поверява грижата за децата си.
Издигната е клада. Норма се качва на нея, но не сама. Полионе, виждайки жертвата и възвръща любовта си към нея. В пламъците той също ще изкупи вината си пред Бог.


Caballe & Lamberti


Monserat Caballe

Известни арии

* Casta diva – Monserat Caballe
* Sola, furtiva al tempio
* Ah! di qual sei tu vittima
* Teneri figli – Gena Dimitrova
* Deh, con te, con te li prendi
* Guerra, guerra! le galliche selve
* In mia man alfin tu sei
* Deh! non volerli vittime