Белини – Пуритани

Лорд Артуро Талбо – тенор
Елвира, годеница на Артуро – сопран
Сър Рикакдо Форт – баритон
Сър Джорджо Валтон – бас
Лорд Гуалтиеро Валтон, баща на Елвира и брат на Джорджо – бас
Сър Бруно Робертсон – тенор
Енрикета ди Франча, вдовица на Чарлз първи – мецо сопран
Войници, вестоносци, благородници, пуритани, лордове и дами, пажове, слуги

Историята се развива в края на гражданската война в Англия.

Първо действие

Крепост край Плимут, командвана от лорд Гуалтиеро Валтон. В зори пуритански войници очакват победа над роялистите. Лорд Валтон е обещал на Рикардо ръката на Елвира, но завръщайки се в Плимут, Рикардо разбира, че тя е влюбена в Артуро (който е роялист) и възнамерява да се омъжи за него. Той доверява разкритието си на Бруно (“Ah! Per sempre … Bel sogno beato”).


Dmitri Hvorostovsky

В жилището на Елвира, Джорджо я уведомява, че е склонил баща и да изпълни желанието и (да се омъжи за Артуро). Елвира е много развълнувана и зарадвана. Артуро пристига за сватбата и празнува своето щастие (“A te, o cara”).


Juan Diego Florez

Валтон трябва да заведе мистериозна дама, която е подозирана че е скрита роялистка шпионка, да говори пред парламента. Артуро открива, че това е Енрикета, вдовицата на екзекутираният крал Чарлз първи. Появява се Елвира с нейният свабтен воал (“Son vergin vezzosa”), който изпуска отивайки да се подготвя за сватбата. Артуро използва воала да дегизира Енрикета като Елвира и така да подпомогне нейното бягство. Бягайки те срещат Рикардо и когато той открива, че жената с Артуро не е Елвира, е доволен и ги оставя да го подминат. Когато се разбира за бягството, Елвира смята че е изоставена и изгубва разсъдъка си (“Oh, vieni al tempio, fedele Arturo”).

Второ действие

Друга част на крепостта. Джорджо описва лудостта на Елвира (“Cinta di fiori”). Рикардо донася новината, че Артура е беглец, осъден на смърт заради това че е помогнал на Енрикета да избяга. Появява се Елвира, все още умопомрачена, но мечатеща за Артуро (“Qui la voce …Vien, diletto”).


Sumi Jo

Джорджо и Рикардо спорят дали смъртта на Артуро ще накара Елвира да умре от мъка, но накрая се съгласяват, че той трябва да умре, ако бъде открито че се сражава на страната на роялистите предстоящата битка (“Il rival salvar tu dei … Suoni la tromba”).


S. Ramey & D. Hvosrosrovsky

Трето действие

В полето покрай крепостта, тре месеца по-късно Артуро все още се крие, но се е завърнал с надеждата да види Елвира. Той чува песента и (“A una fonte afflitto e solo”) и отива при нея (“Vieni fra le mie braccie”). Елвира обаче се страхува, че те ще бъдат разделени в момента в който Рикардо пристига с Джорджо и войниците и обявява смъртната присъда на Артуро. Тя излиза от умопомрачението си. Рикардо е трогнат от сцената между двамата влюбени. Войниците настояват за екзекуцията на Артуро, но се носи слух, че въпреки че роялистите са победени Оливър Кромуел е помилвал всички затворници. Двамата влюбени най-сетне са заедно завинаги.

Известни арии

* Ah! Per sempre … Bel sogno beato – Dmitri Hvorostovsky
* A te, o cara – Juan Diego Florez
* Son vergin vezzosa – Montserrat Caballe
* Oh, vieni al tempio, fedele Arturo – Michèle Lagrange
* Cinta di fiori – M.Svetlov
* Qui la voce …Vien, diletto – Sumi Jo
* Il rival salvar tu dei … Suoni la tromba – S. Ramey & D. Hvosrosrovsky
* A una fonte afflitto e solo
* Vieni fra le mie braccie