Белини – Сомнамбула

Граф Родолфо – бас
Амина – сопран
Елвино – тенор
Лиза – сопран
Тереза – мецо сопран
Алесио – бас
Нотариус – тенор
Селяни, хор

Първо действие

сцена 1

Село с мелница в далечината.

Лиза собственичкана на страноприемницата е обхваната от ревност когато приближава годежната процесия на Амина и Елвино, който някога е бил сгоден за нея. Тя отблъсква нещастно влюбеният Алесио. Амина благодари на приятелите си за техните мили пожелания и особено на своята майка Тереза, собственичка на мелницата, която я е осиновила, когато Амина е била малка. Тя благодари и на Алесио, който е композирал специална песен за сватбата и е организирал празненствата, пожелавайки му успех в ухажването на Лиза, която продължава да го отблъсква. Пристига Елвино, който се е спрял по пътя на гроба на майка си за да и поиска благословия. Той дава на Амина пръстенът на майка си и двамата разменят брачните си клетви.

Пристига непознат, търсещ пътя към замъка. Лиза му казва че е късно и не ще успее да стигне до там преди да се стъмни, тя му предлага подслон в страноприемницата. Новодошлият изненадва селяните с познанията си за околността. Той пита какъв е повода за празненствата и се възхищава на Амина, която му напомня за момиче, което е обичал някога. Признава, че веднъж е отсядал в замъка, по времето на предишният му господар, който се е поминал преди четири години. Когато Тереза му разказва, че синът на господаря на замъка е изчезнал преди години, странникът ги уверява че той е жив и ще се завърне.

На мръкване селяните предупреждават странника, че е по добре да се прибере в страноприемницата за да не попадна не фантома на селото. Той обаче не е суеверен и ги уверява, че фантомът скоро ще изчезне. Елвино ревнува от възхищението на странника от красотата на Амина. Той ревнува дори и от вятъра, който я докосва, но обещава че ще се промени.


Joan Sutherland

сцена 2

Стая в страноприемницата .

Лиза казва на новодошлият че той е смятан за Родолфо – отдавна изчезналият син на графа и го предупреждава, че селяните му готвят официално посрещане. През това време тя е първата която му поднася почитанията си. Тя е поласкана, когато той започва да флиртува с нея, но избягва изпускайки кърпичката си, когато отвън се чува шум.

Това е Амина, ходеща на сън, която влиза в стаята. Родолфо разбира, че нейните нощни разходки са причина за историята с фантома на селото. Той се готви да се възползва от наученото, но е потресен от нейната невинност и песента и. Тя заспива на леглото. Родолфо излиза навън, защото селяните пристигат да поздравят новият си господар. Лиза показва спящата в стаята на Родолфо Амина на Елвино и той е убеден в нейната изневяра. Само Тереза вярва в невинноста на момичето.


Francesco Meli

Второ действие

сцена 1

Гора. На път към графа, за да се уверят в невинността на Амина, селяните срещат Амина и Тереза, които са тръгнали със същата цел. Елвино продължава да отблъсква Амина, дори и след като графа му изпраща съобщение и го уверява в невинността и. Елвино не е убеден и си взема обратно пръстена, който и е дал, въпреки че не може да престане да мисли за нея.


Elia Todisco

сцена 2

Елвино е решил да се ожени за Лиза. Те тъкмо са се отправили към църквата, когато се появява Родолфо и обяснява, че Амина е невинна, защото не е дошла будна в стаята му, а ходи на сън. Елвино продължава да не вярва. Тереза моли селяните да пазят тишина, защото Амина е заспала от изтощение. Научавайки за предстоящата сватба Тереза се изправя срещу Лиза, която твърди че никога не е била сама в стаята на мъж. Тереза показва кърпичката, която по-рано Лиза е изпуснала в стаята на Родолфо. Графът отказва да коментира, но продължава да твърди, че Амина е невинна. Елвино иска доказателство, което се появява малко по-късно, когато всички виждат спящата Амина да върви по високият и нестабилен мост при мелницата. Родолфо предупреждава, че събуждането и може да е фатално, затова всички гледат как тя преживява отново мъката от разваленият годеж и отблъскването на Елвино. Когато Амина достига до безопасно място Елвино е вика и тя се събужда в прегръдките му, за радост на всички.


Natalie Dessay

Известни арии

* Come per me sereno – Joan Sutherland (Amina)
* Prendi, l’anel ti dono – Francesco Meli (Elvino)
* Vi ravviso, o luoghi ameni – Elia Todisco (Rodolfo)
* Ah! non credea mirarti – Natalie Dessay (Amina)