Доницети – Любовен Еликсир

Нормино, селянин влюбен в Адина – тенор
Адина, богата земевладелка – сопран
Белкоре, сержант – баритон
Доктор Дулкамара, пътуващ лекар – бас
Джанета, селянка – сопрано
Селяни, войници от полка на Белкор

Малко италианско село през 19 век

Първо действие

Juan Diego Florez “Quanto e bella, quanto e cara!”

Неморино е беден селянин, който е влюбен в Адина, красива земевладелка тормозеща го с безразличието си. Когато чува Адина да чете на своите работници историята за Тристан и Изолда, той е убеден, че вълшебен елексир му е необходим за да накара Адина да се влюби в него. Неморино допълнително е притеснен от присъствието на надутия сержант Белкоре, който се е появил с полка си и веднага е предложил брак на Адина в присъствието на всички. Появява се пътуващият търговец Дулкамара (който се е самопровъзгласил за доктор Енциклопедия), продавайки бутилирани илачи за всичко на жителите на селцето. Неморино пита доктора дали не разполага с любовен елексир, като на Изолда. Дулкамара естествено, надушил продажба казва че има такъв елексир и го продава точно на цената на всичките пари с които селянина разполага. Неморино не предполага, че бутилката съдържа обикновено вино, затова самозвания доктор му казва, че елексира няма да започне да действа докато не минат 24 часа. Неморино бърза да го изпие и чувства ефекта му мигновено. Набрал смелост заради действието на елексира Неморино намира Адина и въпреки, че тя продължава да го дразни безмилостно, околните усещат че привличането може да се окаже и взаимно. Впечатляващият и надут сержант обаче вече е направил предложение на Адина. Убеждението на Неморино, че на другият ден ще успее да спечели Адина, заради действието на елексира го кара да се държи безразлично към нея. Това естествено я засяга, но тя запазва хладнокръвие. За да ядоса Неморино тя приема предложениетона сержанта и се съгласява да се омъжи незабавно за него, тъй като той е получил заповед и трябва да потегли с полка си на сутринта. Адина и сержанта наблюдават реакцията на Неморино на новината. Сержанта с възмущение, а Адина с отчаяние. Неморино е паникьосан и търси доктор Дулкамара за помощ.

Anna Netrebko “Della crudele Isotta”

Simón Orfila “Udite udite o rustici”

Второ действие

Сватбеното празненство на Адина е в разгара си. Доктор Дулкамара е дошъл и пее заедно с Адина, за да забавлява гостите. Пристига нотариуса за да направи брака официален. Адина е тъжна, защото Неморино не се е появил. Всички влизат в къщата за подписването на брачния договор, само Дулкамара отстава отвън за да си хапне и пийне. Появява се Неморино и виждайки нотариуса разбира, че е изгубил Адина. Той вижда доктора и го моли за още елексир. Но понеже Неморино няма пари да плати доктора му отказва, изчезвайки в къщата. Сержанта се появява, сам, чудейки се защо Адина изведнъж се е отказала от сватбата. Неморино вижда съперника си, но не може да направи нищо. Сержанта пита Неморино защо изглежда посърнал. След като Неморино му обяснява, че това е защото няма пари, сержанта му предлага да се запише в армията и ще му бъде платено веднага. Той написва договор, на който Неморино се подписва с Х. В замяна на подписа си получава пари с които смята да отиде при Дулкамара за още елексир. Сержанта пък е доволен, че лесно е неутрализирал съперника си, изпращайки го на война.

По-късно същата вечер жените в селото клюкарстват че Неморино е наследил голямо богатство от свой починал чичо, но все още не знае за това. Те виждат Неморино, който е изхарчил парите си за включването си в армията за голямо количество “елексир”, който е изпил. Жените започват да преследват и ухажват Неморино заради наследството му, той обаче не знаейки това е убеден, че елексира действа. Адина вижда Неморино във весело настроение и се чуди какво ли се е случило с него, като пита доктор Дулкамара. Доктора не знаейки, че обекта на чувствата на Неморино е Адина и разказва историята измъчения нещастник изхарчил и последната стотинка за елексир и дори продал свободата си записвайки се в армията за да си купи още, за да спечели любовта на неизвестна жестока красавица. Адина веднага разбира за какво всъщност става въпрос и съжалява за държанието си спряма Неморино. Тя се влюбва в обикновения момък, радвайки се на чистотата на неговите чувства към нея. Дулкамара гледа на това поведение, като на поведение на човек имащ нужда от неговите лековити отвари. Адина и доктора се разделят.

Появява се Неморино, той е сам и тъжен. Мисли за сълзата която е видял в очите на Адина когато не и е обръщал внимание, самоуверен под влиянието на елексира. Заради тази единствена сълза, той е убеден, че Адина го обича. Тя идва и го пита защо е избрал да се присъедини към армията и да напусне града. Когато Неморино и отговаря, че ще търси по-добър живот, Адина му отговаря, че той е обичан тук и тя е откупила военният му договор от сержант Белкоре. Тя дава анулирания договор на Неморино. Той е освободен от дълга си към армията. Адина му казва, че ако той все пак остане в градчето, повече няма да е тъжен. Когато той взема договора, Адина се обръща да си тръгне. Неморино мисли, че тя го изоставя и изпада в отчаяние. Ако не е обичан, ако елексирът даден му от доктора не действа, тогава той по-добре да отиде да загине като войник. Адина го спира и му признава, че го обича и го моли да и прости за предишното и поведение. Неморино е щастлив, той и прощава. Сержанта се връща и заварва двамата прегърнати. Адина обяснява, че обича Неморино. Сержанта се се впечатлява особено, тъй като наоколо е пълно с други жени. На вратата се появява Дулкамара, който обявява че с удоволствие ще предостави на сержанта елексир за следващите му завоевания. Събралата се наоколо тълпа се съгласява, че елексира си е свършил работата и изпраща доктора.

Juan Diego Florez & Laura Giordano “Prendi per me sei libero”

Juan Diego Florez “Una furtiva lagrima”

Известни арии

* Quanto è bella, quanto è cara
* Come Paride vezzoso
* Della crudele Isotta
* Udite, udite, o rustici
* Prendi, per me sei libero
* Una furtiva lagrima