Анжела Ниси, Росен Ненчев и Иво Йорданов в премиерата на „Травиата” – 11 юли

July 1st, 2013 · Полина · Коментирай

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

На 11 юли от 21.00 ч., втория премиерен спектакъл на новата постановка на „Травиата” в Опера в Летния театър – Варна 2013, в образа на Виолета Валери ще се превъплъти младата италианска певица Анжела Ниси, която спечели сърцата на варненската публика на тържествения концерт по повод откриването на ММФ „Варненско лято” миналата година. Сега в „Травиата” ще й партнират двамата прекрасни български певци Росен Ненчев (Алфред) и варненецът Иво Йорданов (Жорж Жермон), които развиват кариерата си предимно в родината на операта – Италия.

Родена в Бриндизи, Анжела Ниси дебютира в ролята на Микаела в операта “Кармен” на Бизе (2010). Следват ролите на Пинокио в едноименната опера на Валтинони и на Лучия ди Ламермур в шедьовъра на Доницети. Завършила с отличие Консерваторията в Монополи, тя продължава обучението си с Маргарет-Бакер-Дженовези и Мануела Кустер. Следва в школата на “Театро Стабиле” в Торино и през 2012 г. в Оперното студио на Академия „Санта Чечилия” под ръководството на Рената Ското, Чезаре Скартон и Анна Ванди. Концертира като солистка на много оркестри в цяла Италия и паралелно с това следва магистратура в Консерваторията в Монополи със специалност солов певчески репрертоар със съпровод на оркестър. Репертоарът й включва соловите партии в творби от всички епохи и жанрове: опера, оперета, камерна и вокално-симфонична музика. През 2005 г. се дипломира с отличие и по дисциплината история на музикалната сцена и техника в Римския университет “Тор Вергата” и оттогава датира активното й сътрудничество с Италианското общество за музикознание. Анжела Ниси е финалист и лауреат на редица международни конкурси, с първа награда в конкурса “Валерио Джентиле” (Фазано 2004), втора награда “Енрико Карузо” (2006), първа награда за бароково пеене “F. Provenzale” (Неапол, 2006), награда на публиката и наградата за млад финалист на конкурса “Maтия Батистини” (2007).

Тенорът Росен Ненчев, роден на 14.05.1982 г., има завиден образователен статус. Той завършва Софийската математическа гимназия и висше образование в Университета за национално и световно стопанство със специалност финанси, както и магистратура в City university of Seattle. Дипломира се също така в НМА „Панчо  Владигеров” със специалност класическо пеене и защитава магистратура в Музикалната академия „Марциали” в Милано. Дебютният концерт на Росен Ненчев, едва 19-годишен, е във Варна като завършек на майсторския клас на тенора Калуди Калудов. Следват множество концерти в ДМА „Панчо  Владигеров” (2007), солистичен концерт в зала „България” под наслов „Оперни звезди от световната сцена” заедно с Деян Вачков – бас и Илина Михайлова – сопран. От 2007 г. продължава обучението си по класическо пеене в Милано, където работи с проф. Виторио Теранова и маестро Франко Федеричи-Парма. През 2010 г. дебютира на летния фестивал в Бергамо в „Травиата” в ролята на Гастон. От 2011 г. е неизменен участник в постановките на „Театро Сан Бабила” – Милано, наречен още „Малката Ла Скала”. Участва в операта „Мадам Бътерфлай” в ролята на Горо, в „Лучия ди Ламермур” като Артуро, в „Набуко” като Измаил. Росен Ненчев изнася също множество концерти в Милано, Комо, Бергамо, Севесо. На 10 май 2013 г. дебютира с успех в ролята на Алфред от „Травиата” в Бергамо.

Баритонът Иво Йорданов, роден през 1980 г. във Варна, е възпитаник на Христина Ангелакова в НМА „Панчо Владигеров”, след което специализира в Академия “Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто и Антонио Боае, а по-късно и в Оперното студио на Академия “Санта Чечилия” при Рената Ското, Анна Ванди и Чезаре Скартон. Лауреат е на много национални и международни конкурси: „Светослав Обретенов”, „Проф. Христо Бръмбаров”, „БиБиСи Кардиф – певец на света” (Великобритания), „Европейска общност” (Сполето, Италия). След победата си на оперния конкурс в Сполето през 2009 г., той пее два сезона в състава на „Театро Лирико Спериментале”, съвместно с други победители на конкурса, като Соня Ганаси, Мариела Девиа, Ренато Брузон. В репертоара си има централни баритонови оперни партии и много камерна музика от Григ, Георги Златев-Черкин, Рахманинов, Дворжак, Малер. Специализира и работи с някои от най-именитите творци в света на операта и камерната музика, сред които Савка Шопова, Хелмут Дойч, Енца Ферари, Соня Ганаси, Райна Кабаиванска, Ренато Брузон.

Премиерният спектакъл на новата постановка на „Травиата” в Опера в Летния театър на 11 юли се осъществява със съдействието на Италианския културен институт в България.

Повече за премиерната постановка на „Травиата” в Опера в Летния театър – Варна 2013 прочетете, моля, в съседната публикация.Angela Nisi_MIvo Yordanov_MRoosen N

Категории: Опера в РусеНяма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си(задължително попълване)(задължително попълване)


Коментар