Прочутият варненски тенор Иван Момиров отново в родния си град

July 18th, 2013 · Полина · Коментирай

“ДОН КАРЛОС”  В  ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

200 години от рождението на Джузепе Верди

На 18 юли POSTER_DON CARLOS_mmmот 21.00 ч., като част от четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013, под знака на кандидатурата на Варна за европейска културна столица през 2019 г. и 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, ще бъде представена поредната ярка творба на великия композитор „Дон Карлос”. Драмите на Шилер заемат значително място в творчеството на Верди. В тях той намира силни характери и преживявания, герои с пламенни и бурни, противоречиви и сложни чувства. През 1866 г. Верди отново се обръща към творчеството на Шилер, за да създаде музикалната драма “Дон Карлос”. Либретистите Жозеф Мери и Камий дю Локл съкращават текста на Шилер, само загатват сложната линия на политическата борба, дори напълно изключват някои важни герои, но запазват общия дух на Шилеровата творба, която Верди обезсмъртява в своята музика.

Варненската постановка на „Дон Карлос” е дело на режисьора Кузман Попов от 2002 г., сценограф Тодор Игнатов, костюмограф Лора Маринова.

Спектакъла на 18 юли ще дирижира младият диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, за когото тази година е особено ползотворна. Само преди месец той откри поредното издание на ММФ «Варненско лято» с голям симфоничен концерт, а на 21 юни откри и Опера в Летния театър – Варна 2013 с премиерното концертно изпълнение на операта «Летящият холандец» от Рихард Вагнер.

В ролята на Дон Карлос ще чуем световноизвестния варненски тенор Иван Момиров, който разнася славата на българските оперни гласове по света. В творческата кариера на певеца Дон Карлос е един от знаковите образи, в които той изявява своето брилянтно вокално и артистично майсторство.

В желаната от всеки бас роля на Филип Втори ще се представи Деян Вачков, който макар и млад, вече е заслужил високата оценка «новия Борис Христов». Любимата на баща и син кралица Елизабет ще изпълни солистката на Варненската опера Димитринка Райчева, а като принцеса Еболи ще видим Олга Михайлова-Динова, солистка на ДМБЦ «Стефан Македонски». И двете  певици вече са спечелили признанието на публиката на Опера в Летния театър за ролите си в «Дон Карлос». Същото се отнася и за солиста на Софийска опера и балет Ангел Христов като Великия инквизитор. Специално заслужава да се отбележи участието на Свилен Николов, солист на Варненската опера, който впечатлява със своя убедителен Родриго, Маркиз Поза.

Останалите персонажи са поверени на солистите на Държавна опера Варна Гео Чобанов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето) и Филипа Руженова (Тебалдо).

Иван Момиров – тенор

Завършил ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски, едва на 21 години той дебютира на сцената на „Дойче Опер” – Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му отправя покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „Набуко” на сцената на Софийската опера. Непосредствено след това концертира в Златната зала „Музикферайн” – Виена редом до оперния колос Николай Гяуров. Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „”Хулиан Гаяре” – Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго – „Опералия” 2000 г. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо („Манон” – Масне), както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” – Генуа, „Опера Бастий” – Париж, „Маринский театър” – Санкт Петербург, „Сан Карло” – Лисабон и мн.др. Гостува на оперните фестивали в Баден – Баден, „Звездите на белите нощи” – Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

В репертоара му са включени над 20 от централните тенорови партии в оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана Д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин”  и др. Партнирал е на едни от най – ярките оперни звезди на нашето време – Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон, Карло Коломбара и др. Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Михаил Юровски, Джанлуиджи Джелмети, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др. Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Никола Жоел, Пиерлуиджи Пици и др. В звукозаписната му дейност са включени „Йерусалим” (реализирана за италианската телевизия „RAI”), Бал с Маски и Реквием на Верди. Като следствие от успешните му гастроли по пресижните сцени на Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зенландия, италианската критика го определя като „глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци.”

През изминалия сезон една от най-интересните и престижни изяви на Иван Момиров е на сцената на „Сан Карло” в Лисабон с „Трубадур” от Верди. Певецът участва в може би най-амбициозния проект на Световен оперен театър – реализацията на трилогията „Трубадур”, „Травиата” и „Риголето”, чиито премиери се изпълняват в рамките само на една седмица. Показателно е, че Иван Момиров отново е предпочетен за ролята на Манрико след предишния Вердиев „Трубадур” през 2003 г.

11 години след тогавашната постановка на гениалния режисьор Пиер Луиджи Пизи и след селекция на най-добрите тенори, изпълняващи понастоящем тази трудна роля на световните оперни сцени, новата артистична дирекция отново отправя покана към българина за нови пет спектакъла.

Неслучайно критиката не пести суперлативите си за Иван Момиров, определяйки го като „един истински Манрико, достоен наследник на Корели и Павароти”, изпълнители на същата роля на сцената на „Сан Карло”.

Серия концерти в „Аудиториум Паганини” в Парма и „Palazzo della cultura” в Болоня, под палката на Лорънс Фостер – главен диригент на Оперния театър в Марсилия, са сред гастролите на тенора в Италия през изтеклия сезон. Следва мащабно турне с най-известните тенорови арии на най-големите китайски сцени, в съпровод на оркестър „Тосканини”. Момиров е сред гостите и на януарските гала концерти, посветени на 200-годишнината от рождението на Верди, както и на майските оперни вечери на   фестивала в Скопие – Македония, където като Алфредо от „Травиата” партнира на най-търсената сега в света изпълнителка на ролята на Виолета Ирина Лунгу.

През изминалия сезон Момиров дебютира и на сцената на един от най-големите източноевропейски театри – Букурещката опера в гала спектакъл на „Бохеми” от Пучини. На българска сцена следва да се отбележи участието му в „Реквием” на Верди, с диригент Владимир Гяуров, излъчен пряко по БНР. За изпълнението на Иван Момиров проф. Боянка Арнаудова написа изключително ласкава рецензия във в. „Култура”.

Само преди седмици звездният тенор се завърна отново от Лисабон, където пожъна аплодисменти в концертно изпълнение на “Oтело” oт Верди в зала „Gulbenkian” – eдна от водещите концертни зали в света, заедно с „Мusikverein” във Виена и „Concertgebouw” в Амстердам. Поводът бе отбелязването на 50 години от създаването на оркестър „Gulbenkian” – една от най-прочутите филхармонични формации в света.

Категории: Опера в РусеНяма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си(задължително попълване)(задължително попълване)


Коментар