Маргарита ви кани: Сватбата на Фигаро

October 6th, 2008 · Маргарита Маринова · 1 коментар

На 8 октомври 2008 година е премиерата на операта “Сватбата на Фигаро” – Моцарт.
Диригент постановчик е Найден Тодоров, който сподели с нас следното:

“През последните месеци получих много обаждания от различни хора, които ме питаха, защо няма по-весели заглавия в репертоара на операта. Тези разговори много ме впечатлиха и ето го резултата – Сватбата на Фигаро е първото от заглавията, които ние ще представим този сезон от “по-веселия” жанр. Режисьор е Джан Джаноти, който се знае като един от най-добрите театрални режисьори в днешно време. Избрали сме и предимно младите солисти на операта, които да предадат своите свежест и ентусиазъм на публиката. Вярвам, че “Фигаро”, ще е едно от силните заглавия този сезон в Русенска Опера и е добър начин да се отбележи нейната 60 годишнина!”

Режисьор – Джан Джаноти, сценография – Борис Стойнов, костюми – Цветанка Стойнова, хореография – Ангелина Гаврилова, хормайстор – Христо Стоев.
Действащи лица:
В ролята на граф Алмавива – Пламен Бейков. Ето какво разказва той за ролята си:

“Предизвикателство е да приема предложението да я изпълня, особено след като последната ми Моцартова роля е Зарастро. Проблемът е в значителната им теститурна разлика. Вокалната партия на графа е много по-високо разположена. Всъщност тази роля е традиционно баритонова. Моето решение да я поема не е израз на неразумна самоувереност. Убеждението ми е създадено от моите учители Ирина Щиглиц и Борис Христов, че всяко изпяване на музика от Моцарт действа на гласа осъзнаващо, организиращо, подмладяващо дори, за всеки певец.”

В ролята на графинята ще видим Мария Цветкова – с чудесно сценично присъствие и вокално покритие. Божидар Василев – един очарователен Фигаро, напълно отговарящ за ролята. Помним го като д-р Малатеста (Дон Паскуале).

“Аз съм Ана Гемеджиева ще играя Сузана. Това е третата ми среща с постановъчния тандем Джан Джаноти и диригент Найден Тодоров и както до сега реакцията ми е една: възторг и удоволствие от мащабноста на идеите и лекота при работата. Всичко това за мен означава вълнение от първото ми сценично въплъщение в ролята на Сузана, удоволствие от партньорствтото ми. Многопластен, пространствен, социален, личностен свят. Светът на Сватбата на Фигаро и на Моцарт. Най-вече потапянето в света на Моцарт.”

Марчелина – в ролята Андреана Николова, каза за нас:

“Щастлива съм да участвам в тази постановка с режисьора Джан Джаноти, което е истинско предизвикателство за нас и като актьори и изпълнители на вокалните партии. Интересното в моята партия е това, че за първи път, публиката ще чуе много красивата и изключително турудна ария на Марчелина от четвърто действие.”

Даниела Караиванова в ролята на Керубино ще ни покаже един влюбен и хитър млад момък.
В останалите роли ще видим: Дон Бартоло – Момчил Миланов, Дон Базилио – Стилян Минчев, Дон Курцио – Даниел Острецов, Антонио – Гео Чобанов, Барбарина – Флора Торпоманова.

На добър час и много вълнуващи изживявания за приятелите ни!




1 коментар ↓

  • 1 Веселин Веселинов // Oct 7, 2008 at 10:52 pm

    При този звезден състав успехът е сигурен! Със сигурност утре ще е поредният празник за всички русенци!!!

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар