Маргарита разказва: Бал с маски

April 18th, 2008 · Полина · 3 коментара

Маргарита Маринова е една очарователна дама, чиято страст е операта. Тя завежда художественият архив на Русенската опера и беше така любезна да се съгласи да ни разказва историята на дадена постановка на Русенска сцена. Тъй като предстои Бал с маски, на 23 април (сряда) от 19 часа, вниманието ни е насочен към него.
_______________
Премиерата на Бал с маски (Верди) в Русе се е състояла на 03 февруари 1970 година, с диригент Ромео Райчев и режисьор Димитър Узунов. В нея са участвали именити оперни певци като Николай Здравков (Рикардо), Кирил Кръстев (Ренато), Мария Венциславова (Амелия) и Ана Ангелова (Улрика).


Николай Здравков в ролята на Рикардо

Благодарение на уникални снимки от безценният архив събиран с много ентусиазъм от Маргарита имаме възможност да видим сцени от премиерата.

Николай Здравков и Мария Венциславова

Следващото представяне на операта е било цели 27 години по-късно, през сезон 97/98 година, като премиерата тогава е била на 29 декември 1997, с диригент Методи Матакиев и режисьор Фр. Привитера. Три години по-късно русенци стават свидетели на третото представяна на операта. Премиерата е на 8 декември 2000 година. Диригент е Георги Димитров, а режисьор Кузман Попов.
На 23 април 2008, русенската публика ще може за четвърти път да се наслаждава на “Бал с маски”, като този път тя ще бъде с гост диригент – Валери Вачев, режисьор – Кузман Попов, сценография – Иван Савов, художник на костюми – Ани Хаджимишева, постановка на танците – Желка Табакова, хормайстор – Христо Стоев, концертмайстор – Емил Шейтанов, вокален консултант – Георги Делиганев, ас. режисьори – Елена Бояджиев, Мария Димитрова.
В ролите ще можем да видим: Рикардо – Стоян Даскалов, Ренато – Александър Крунев, Амелия – Мариана Цветкова, Улрика – Андреана Николова, Оскар – Мария Цветкова, Силвано – Стоян Стоянджов, Самуел – Момчил Миланов, Том – Гео Чобанов, Съдия – Стилиян Минчев.
Очакваме с нетърпение представлението!




3 коментара ↓

  • 1 Деян Павлов // Apr 20, 2008 at 9:15 am

    Уважаеми администратори, имам следното предложение към вас.
    Дали е възможно, ако към тези изключително ценни исторически данни за постановките на русенска сцена ( а защо не и такива от други оперни театри) можете да добавите и архивни снимки и записи от колекцията на г-жа Маргарита Маринова и въобще от архива на операта.
    Смятам, че това е изключително ценно като информация за нас, оперните фенове от 21 век, ние искаме да знаем (или поне аз) какви артисти са играли на нашата сцена.
    Връзката с миналото не трябва да се прекъсва и се надявам, че младите техни колеги няма да проявят ревност и да се почувстват обидени, защото си имат своя шанс сега да докажат и покажат какво място заслужават в оперната история на град Русе.

  • 2 огнян стоянов // Apr 20, 2008 at 10:31 am

    За радост на опероманите, какъвто съм и аз, русенската опера продължава да пази своето достойнство. Чест за всеки театър е да разполага с подобен грижливо поддържан архив. Публикуваните снимки и историческата справка на Г-жа Маринова говорят за това, че традициите на този престижен бългаски оперен театър са все още живи. А това е едно истинско явление в съвреманна България, където лесно и бързо се забравиха големите духовни стойности на цяла една нация… Поздравявам спецялно г-жа Маринова.Познаваме я отдавна като предан радетел на оперното дело в град Русе. Ръководството на театъра може само да се гордее подобни личности. Очакваме с нетърпение предстоящото предствление на ” Бал с маски”. За нас това ще бъде поредният русенски празник на оперното изкуство…

  • 3 Полина // Apr 20, 2008 at 1:35 pm

    Благодаря за коментарите. Да се покаже историята на Русенската опера и да се разкаже за нея, като се прави връзка между минало и бъдеще е идеята на тази рубрика. Радвам се че сме провокирали интерес. Надяваме се че ще ви бъде интересно сътрудничеството ни с госпожа Маринова.

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар