Откриват ФОБИ с концерт за Марин Големинов

April 29th, 2008 · Полина · Коментирай

Отбелязват годината на Русия в рамките на 41-ия фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

С премиера на операта “Бедни хора”, поставена по романа на Достоевски от трупата на русенското оперно-филхармонично дружество, ще бъде отбелязана Годината на Русия в България в рамките на тазгодишния, четиридесет и първи фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Операта-концерт в 13 писма е по музика на Глеб Седелников, а зад диригентския пулт ще бъде маестро Иван Стоянов.
Фестивалът ще бъде открит официално на 11 май с оперно-симфоничен концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на акад. Марин Големинов, проявата е под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев.
Сред участниците са музикално-драматичен театър “К. Кисимов” – Велико Търново, с детската театрална академия, оперно-филхармоничните дружества в Пловдив и Бургас, ансамбъл за старинна музика “Concerto antico”, струнен квартет “Димов”, балет “Арабеск” и ансамбъл за електроакустична музика.
Домакините от Стара Загора ще представят “Българи от старо време” и “Макбет”, а съвместно с ДМА “Панчо Владигеров” ще бъде премиерата на “Джани Скики”. Предвидена е още една премиера на “Вълшебната флейта” от Моцарт, продукция на старозагорци с департамент “Музика” при НБУ.
Съпътстващата програма включва концерт в чест на 175-ата годишнина на Брамс с участието на Анатоли Кръстев, изява на мъжкия октет за православни песнопения с диригентка Стефка Минкова, женски камерен хор от Пловдив, а на 30 юни ще бъде отбелязана 70-ата годишнина на Милчо Левиев с концерт “Милчо Левиев и приятели”. Старозагорските меломани се надяват това издание на ФОБИ да бъде за последен път извън сградата на опожарената през далечната 1991 г. сграда на операта, където предстои до месец да започне монтирането на долната сценична механизация от немската компания “SBS-Buhnen Technik” – Дрезден.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
“Макбет” – Държавна Опера Стара Загора




Няма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар