БНБ пуска сребърна монета, посветена на великата Гена Димитрова

April 30th, 2011 · Полина · Коментирай

Ghena Dimitrova

БНБ пуска в обръщение сребърна възпоменателна монета “Гена Димитрова” от 2-ри май, която ще се продава на касите на банката за 109 лв. с ДДС.

Монетата е от серията “Именити български гласове”, от които вече има монети с ликовете на Николай Гяуров и Борис Христов, заяви на пресконференция в БНБ подуправителят на институцията Калин Христов. Монетата е посветена на Гена Димитрова, тъй като на 6 май 2011 г. се навършват 70 години от рождението й. Известната българска оперна певица е имала запомнящи се изяви на най-големите световни сцени. Тя е творец с престиж и много награди, обучавала е също много млади таланти не само у нас, уточни Христов.

Номиналната стойност на сребърната монета е 10 лв., тежи 31.10 г., а тиражът й е 4000 броя, което я прави ценна за нумизмати и колекционери. От едната страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ, а на другата – Гена Димитрова в ролята на принцеса Турандот от едноименната опера. Автори на художествения проект са Пламен Джерманов и Красимир Ангелов.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video




Няма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар