Дон Карлос – 28 март 2008 – Русе

March 29th, 2008 · Полина · 9 коментара

Вчера вечерта русенци имаха възможността да гледат нещо прекрасно. Премиерата на Дон Карлос – поредната невероятна опера поставена в нашият град. Всичко беше толкова прекрасно, че не знам от къде да започна.

Звездите на вечерта


Ивайло Джуров в ролята на Филип втори. Amor per me non ha!… – може Елизабет да не го обича, но публиката със сигурност много го хареса

Марио Маланини – Дон Карлос – тенор от световна класа познат на русенци от ролята си на Пинкертон в Мадам Бътерфлай миналата година

Александър Крунев – Родриго. Невероятно изпълнение – БРАВО!

Пламен Бейков – Великият Инквизитор – поредното успешно превъплъщение

Мариана Цветкова – Елизабет Валоа – накара публиката да усети драмата на кралицата

Андреана Николова – Принцеса Еболи – за пореден път очарова всички в залата

Какво се случи

Случи се нещо, което ще остане за дълго в сърцата и в спомените на русенци. Операта започна с тъгуващият за изгубената си любов Карлос (Марио Маланини), към когото малко по-късно се присъедини Родриго (Александър Крунев). Публиката стана свидетел на невероятен дует (Dio, che nell’ alma infondere). След срещата на двамата приятели бяхме пренесени в градината на манастира, където поразително красивата принцеса Еболи (Андреана Николова) заедно с придворните дами се забавляваха с песни. Сцената беше невероятна феерия от цветове – нещо наистина изключително красиво, което си заслужава да се види. За да стане операта още по-прекрасна се появи и Елизабет (Мариана Цветкова) – тъжна и замислена за сложната ситуация в която се намира. Така сцена след сцена публиката беше увлечена в действието, като и най-дребните детайли бяха на мястото си.
За мен премиерата на Дон Карлос беше едно прекрасно преживяване, за което благодаря на всички участвали в реализацията на този спектакъл. На тези, които са го пропуснали ще кажа само – Вторник, 1 април, 19 часа – не го пропускайте!
***
Снимки от спектакъла




9 коментара ↓

  • 1 the-tenor // Mar 29, 2008 at 5:06 am

    Присъединявам се към коментара на Операта.нет за вчерашната премиера на “Дон Карлос”. Въпреки студения салон, на сцената се вихриха горещи емоции, поднесени от блестящ екип – чудесни солисти, хор и оркестър, под вещото ръководство на младия, но вече много опитен и доказал себе си, диригент Найден Тодоров. Рядко на русенска сцена гостува истински тенор, който си заслужава да бъде чут и оценен.
    Не че подценяваме качествата на родните тенори, от които блестят не едно и две имена – например Камен Чанев, Бойко Цветанов, Емил Иванов. Факт е, че теноровата слава на България вече се измества към миналия век. Вина за това, разбира се, не носи никой, просто времената вече са такива. Или ако има качествени български гласове, те се изявяват предимно в гастроли, или пък просто струват по-скъпо от своите колеги с по-скромни гласови данни. Но и публиката няма вина, за да бъде принуждавана да слуша тенори с баритонов тембър, или баритони с вкус на втори тенор (за незнаещите – втори тенор е вид партия в хор, която се дава на гласове с някакъв теноров оттенък, но без височини и без ниски тонове в своя диапазон на гласа). Няма да назовавам имената, които имам предвид в предходното изречение, тъй като и те не са виновни, че толкова могат и че природата ги е дарила с толкова. Както е писано някъде, “Не стреляйте по пианиста, той толкова може.”

    Важното е, че се вчера се получи спектакъла, защото всички дадоха максимума от себе си. И така ще бъде винаги, когато от усилията на целия екип зависи резултата.

    На добър час на ОФД-Русе!

  • 2 иван петров славов // Mar 30, 2008 at 2:03 pm

    ПОРЕДЕН ПОЛУФАБРИКАТ НА ВЕЧЕ НАПЪЛНО РАЗБИТАТА РУСЕНСКА ОПЕРА! СПЕКТАКЪЛ СЪБРАН НАДВЕ- НАТРИ, НЕДОИЗРАБОТЕН МУЗИКАЛНО, А В СЦЕНИЧНО ОТНОШЕНИЕ НАПРАВО КАТАСТРОФАЛЕН!ДИЛЕТАНТСКА, МАСОНСКА РАБОТА!
    ЗА ДИРИГЕНТА ДА НЕ ГОВОРИМ, ТОЙ ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, ЗА ЛЮБИТЕЛЯ МОРЕТО Е ДО КОЛЕНЕ! А РЕЖИСЬОРЪТ, КОЙТО ПРЕДИ ВРЕМЕ СЕ ПОДИГРА И С КАРМЕН, ЗА НИЩО НЕ СТАВА! ДОБРЕ, ЧЕ ПОНЕ В РУСЕ СЕГА ИМА ЕДИН ДОБЪР ДИРИГЕНТ ИЗМИРЛИЕВ, ЗАЩОТО ВСИЧКО Е ПРОПАДНАЛО!

  • 3 Полина // Mar 31, 2008 at 9:36 am

    Моите уважения, господин Славов, но аз смятам, че русенската операта си е много добре. Дори предлага разнообразни спектакли на публиката. Спомням си, че преди (да дойде НТ) залата беше почти празна по време на опери. Не знам вие за кое време говорите, защото аз за преди 89 година спомени нямам поради възрастта си. Възможно е тогава да е било по-голямо финансирането от страна на държавата. Това всичкото от гледна точка на зрителя го казвам. Не съм запозната отвътре как стоят нещата.

  • 4 Джони // Mar 31, 2008 at 2:26 pm

    Не се притеснявайте, Полина. Господинът визира времето, преди Найден Тодоров да му развали хатъра със съкращенията, които предприе и които в крайна сметка доведоха до това наистина високо ниво на Русенската Опера!
    Съгласен съм с Вас, че това беше един чудесен спектакъл, какъвто не може да се види често у нас! Преди премиерата тенорът от Миланската Скала коментираше пред сградата на операта, че е трудно да проумее, как в такъв малък (според него) град може да има толкова добра опера!!!

  • 5 Полина // Apr 1, 2008 at 10:04 am

    Дано дойде отново (Марио Маланини) щом му харесва операта :o).

  • 6 иван петров славов // Apr 1, 2008 at 9:35 pm

    моля ви, за какво високо ниво говорите?! сякаш русе не помни прекрасната постановка на евгени немиров и борис хинчев? а сега това бутафорно, читалищно театро,
    направено набързо, с груб и неизработен оркестър, креслив хор, първобитна сценография, постни костюми,
    елементарни мизансцени – това ли е европейското ниво?!
    музиковедките от бнр също се чудеха как е възможно русенската опера да е на толкова ниско ниво! а че найден тодоров е много слаб музикант, това го знае вече цяла българия и в софия никога няма да го вземат, разбраха го колко струва!

  • 7 оперен деец // Apr 1, 2008 at 11:06 pm

    Господине, наистина ли смятате, че плюейки срещу Найден Тодоров, както и срещу цялата Русенска Опера, синът Ви и жена Ви ще бъдат върнати на работа?

  • 8 Carax // Apr 2, 2008 at 12:06 pm

    Ех, че страсти… а аз си мислех, че само в София се плюем на къси и дълги разстояния. Здраве да е.
    Радвам се, че премиерата е минала така добре. Другият състав на ниво ли беше, че тук в “Турандот” пак ставаха едни чудеса… особено с по-“малките” роли?

  • 9 Полина // Apr 2, 2008 at 1:31 pm

    На другият състав ще има снимки и може би видео през почивните дни и ще видите. Добре беше :o)

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар