Дон Паскуале – погледнат от друг ъгъл

October 19th, 2007 · Полина · 7 коментара

Автор:Аделаида Якимова – Фурнаджиева

На 16.10. се състоя вторият спектакъл на оп. „Дон Пaскуале” – Доницети на сцената на Русенска опера. Отидох на спектакъла с много смесени чувства. Точно тази опера не е сред любимите ми, а освен това бях чула противоречиви мнения за режисьора. И каква беше невероятната ми изненада, когато се оказа, че съм попаднала, на един ПРОФЕСИОНАЛЕН СПЕКТАКЪЛ…Не случайно го изписвам с главни букви. Искам да отбележа специално, че това е спектакъл, който не се е случвал от много време в оперния свят като цяло. Спектакъл, който показва, че операта е едно много живо и актуално изкуство, изкуство, което може да не мирише на задължителния нафталин, което не кани публиката да ходи да слуша само този и онзи певец, за да има после на кафе какво да си клюкарства. Винаги съм била дълбоко убедена, че изкуството може и трябва да възпитава. За съжаление, напоследък възпитава, но в много лоша естетика. и битак – вкус към ширпотребата на псевдопродукти И на фона на масовите спектакли, произведени с цел театрално гурбетчийство от последните години, задръстили публичното пространство, този промъкнал се незнайно как спектакъл, е нова ситуация за вкуса на оперната ни публика в Русе.
След снощното преживяване ми се иска да вярвам, че жаждата за изкуство ще надвие алчността и търгашеството, както у творците, така и у публиката ни. Дай Боже!
След този кратък преамбюл нека да се върна на същността на спектакъла. Ако трябва да кажа с една дума какво точно е впечатлението ми то може би думата е „антиципация”. Този термин е въведен от Гьоте и е познат преди всичко в немското литературознание. Позволявам си да го заимствам, за да изясня прочита на класическата опера „Дон Паскуале”. Става въпрос за откритото художествено тълкувание на произведението, доловил „частици от бъдещето” Антиципацията долавя проблемите на сегашното и бъдещото. Именно тази способност на произведението на Доницети му осигурява вечността в оперната класика. И тук е най-големият комплимент за всички участници, сътворили този естетски спектакъл.
След отварянето на всички копюри в операта, „чистата” музика е някъде около 2 1/2 часа. И представете си, в този крайно забързан век нито за момент не доскучава, не се изчерпва. Актьорите не спират да „импровизират”. Умело поставени във всеки детайл, сценичен музикантски и драматургичен в крайна сметка, което им дава възможност да покажат целия си актьорски и певчески талант. Действието не спира, не пада темпа на развитие.
Режисурата и сценографията са решени в стил Комедия дел Арте. Късметлийско решение. Това дава възможност, според мен за типизация на образите и разглеждането им в по-глобален план. Тъй като интригата на операта, чиято премиера е била на 4.01.1843 г. в Париж, е доста елементарна, се подразбира от само себе си, че либретото не предлага кой знае какви драматургични изненади. Музиката на Доницети, всъщност е тази която предизвиква възторга и до днес. Доницетии твори в периода между последните опери на Росини и първите значителни произведения на Верди. Дори и в исторически план неговите произведения не издържат сравнението нито с великия му предшественик Росини, нито с гениалния оперен композитор и драматург Верди. И все пак оперите на Доницети, 65 на брой, са се радвали за времето си на голяма популярност. Стилът му се отличава с подчертана занимателност, мелодичност и общодостъпност. Намирайки се под силното влияние в комичните си опери на Росини, Доницети преувеличава развлекателните черти на музиката. От казаното до тук става ясно, колко лесно всеки творец може да се поддаде на безвкусния шарж, преиграването, сладникавия декор и костюм, подценявайки, или по-скоро, неразчитайки добре и съвременните послания, които носи тази толкова изящна опера. В случая решението, което беше предложено беше нетрадиционно за тази опера. Сценографията е решена изцяло графично, като акценти бяха сложени цветово само върху „човешките” герои. Дон Паскуале се идентифицираше с Панталоне, приеман за първият старец в комедиите. Най-често той е представян като търговец, обсебен от мисълта за важността на парите. Той обикновено е с много крив нос, облечен в червена дреха и прилепнали панталони, традиционното венецианско наметало „зимара”. На главата си носи червена шапка. Явно препратката беше точна. Същото се отнася и за останалите персонажи, като препратката на бялата маска на тенора-Ернесто, д-р Малатеста, прочетен като Арлекин, предшественикът на хитроумния Фигаро, Норина като Кантарина. Актьорите играха без грим, нещо не особено характерно за операта като цяло, но пък даваща възможност за естественост и съвсем нова съвременна естетика. Осветлението беше почти перфектно, имайки предвид изключително .несъвършената техника и малките технически възможности на оперния ни театър
Силно впечатление направи и музикалната конструкция на операта. В пълна градация, заради липсата на паузи между картините и повторение на последната картина от първо действие, като начало за второ, но с друга развръзка. Прийом, който е изключително музикален, но не използван до сега. Като се прибави към това и доста трудните колоратури за сопраното и известността на някои от ариите, изпълнявани през годините от много известни и добри певци, ситуацията става доста предизвикателна. Признавам си, че и аз открих за себе си доста нови и неподозирани предимства на оп. „Дон Паскуале”, след снощния спектакъл.
Редно е да се отдаде дължимото на постановъчния екип на спектакъла: диригент Найден Тодоров, режисьор и сценограф – Джан Джаноти. И певците-актьори Дан Паскуале – Пламен Бейков, Малатеста – Божидар Василев, Норина – Ана Гемеджиева, Ернесто – Георгиос Филаделфевс, Нотариус – Стефан Пенчев. И с прекрасното, професионално и много точно участие на хора – сценично и певчески, както и добрият оркестър, голяма част от който е на турне във Франция. И въпреки това, звучността беше на много добро ниво.
В заключение ми се иска да подчертая, че постановката на операта „Дон Паскуале” е сериозно предизвикателство за вкуса на масовия зрител и достойна наслада за „поизгладнялата” ни оперната публика за качествен оперно – театрален спектакъл. Тя заслужава още подобни празници на сценичното и музикално – певческото и в крайна сметка естетското предизвикателство като цяло, такова, каквото носи спектакълът „Дон Паскуале” на русенска опера.

Автор:Аделаида Якимова – Фурнаджиева




7 коментара ↓

  • 1 ИВАН ХАДЖИЙСКИ // Oct 20, 2007 at 9:54 am

    С ТОВА СИ ПИСАНИЕ ГОСПОЖА ЯКИМОВА СЕ ПОДМАЗВА ПО ЕДИН МНОГО ЖАЛЪК НАЧИН НА НАЙДЕНЧО! ЗА ДА Я ПОКАНИ ЗА ПОСТАНОВКА В ОПЕРАТА. НО НАЛИ ВИДЯХМЕ НЕЙНАТА БАСТИЕН И БАСТИЕНА, КОЛКО БЕШЕ НЕСКОПОСАНА И ЖАЛКА! И КАТО НЕ МОЖЕ ПО ДРУГ НАЧИН ГО ПРАВИ ПО ТОЗИ И ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ!
    ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО НАЙДЕН – АКО БЯХТЕ ВИДЕЛИ И ЧУЛИ СЪПРОВОДА МУ НА КОНЦЕРТА НА КАБАИВАНСКА, ЩЯХТЕ ДА СЕ УВЕРИТЕ, ЧЕ ТОВА МОМЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ МУЗИКА, НЕ ЧУВА НИТО АВТОРА, НИТО ПЕВЦИТЕ, А ПРОСТО МАХА, ПОДСКАЧА И СЕ ХИЛИ КАТО ПАЛЯЧО! А ПУЧИНИ И МАСНЕ СА ПРОСТО ЕВЕРЕСТ ЗА НЕГОВАТА ГОЛЯМА И НЕСРАВНИМА ДАРБА, КОЯТО И МАСОНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СПАСЯТ!

  • 2 Мими Иванова // Oct 20, 2007 at 4:51 pm

    Съжелявам, че за втори пат пиша по темата, но защо трябва непрекъснато да четем злобните нападки по отношение на Найден Тодоров от г-н Хаджийски. Материалът на г-жа Якимова е много добър разбор на последната премиера.Обикновеният слушстел може да научи доста неща от него.Много професионално е направен.
    А г-н Хаджийски, трябва да сте доста черноглед, за да не видите, че от както Н.Тодоров е в Русе, това което ни представя ОФД Русе, е с пъти повече и по-добро от показаното ни от предишния директор – Г.Димитров.Определено има много попадения в постановките и концертите, които вървят в последните две години, а и наблюдавайки реакцията на публиката мога да кажа, че нещата вървят към много по-добро.
    Но ние по стар български обичай така обичаме – спомнете си вица за ада, където до казана с българите нямало пазач, защото който се помъчи да излезе от него, другите го дърпат обратно.
    Време е да се научим да казваме на бялото – бяло и на черното – черно!

  • 3 Borko // Oct 22, 2007 at 4:24 am

    Прав сте Хаджийски. Аделаидка се опитва да му се мазни по един жалък начин. А тя е една толкова жалка персона, че може би Найден е по- жалък от нея. Няма да се учудя, ако двамцата се сдушат, подобно на поговорката за краставите магарета. Въпреки, че кой е по- крастав и кой е по- магаре… времето ще покаже.

  • 4 Yavor // Oct 29, 2007 at 6:08 pm

    Господин Хаджийски!
    Бихте ли имали доблестта да си напишете името, както го пишете и в писмата си до София? Вероятно тогава ще мога да започна обръщението си и с “Уважаеми Господине”, въпреки невъзможността ми да споделям вашето мнение.
    Много е жалко, че с омразата си опорочавате тази хубава страница за операта!

  • 5 Йордан // Nov 1, 2007 at 6:22 am

    Коментарът на г-жа Аделаида Якимова – Фурнаджиева за операта “Дон Паскуале” е много интересен. Постановката е модерна. У нас подобен “некласически” подход не е популярен. Не твърдя, че аз обичам точно такъв прочит на класически опери. Слушах музиката с удоволствие и се забавлявах. Бях провокиран. Замислях се. Единственото, което бих променил, е светлината. Сцената трябваше да бъде светла или поне фона да беше такъв, а не черен. Все пак се представя Италия и се намеква за комедия дел арте. Всички солисти бяха отлични. Талантливи певци и изненадващо добри актьори едновременно. Ще отида поне още веднъж да гледам тази постановки, преди да изградя окончателното си мнение. Маестро Найден Тодоров е добър диригент. Оживлението в Русенската опера е факт. Спектаклите (и концертите) са много повече от преди и с добро качество. Дейността на ОФД е обърната към русенската публика, а това за слушателите и зрителите е най-важно. Създателката на сайта, която отново поздравявам, обяви “програмно” намерение предимно да хвали русенската опера. Това разбира се не е необходимо във всички случаи. Тук трябва да намери място и критика, повече или по-малко професионална. Задължително обаче трябва да има доброжелателност и подкрепа. Наличието на оперен театър и симфоничен оркестър е богатство за град Русе и съвсем не е даденост за вечни времена. Никакъв запис не може да се сравни по въздействие с живия спектакъл или концерт.

  • 6 Joro // Dec 12, 2007 at 5:27 pm

    Otnosno tozi Hadjiiski moje da si gleda rabotata .
    Nayden Todorov e choveka koiito promeni OFD-Rousse i ako to si tragne sled iztichaneto na mandata mu , nadiavam se da se zapazi kachestvoto i profeionalizma na orkestara i voobshte na OFD-to kato cialo . Nayden Todorov samo d aiska moje da zapochen rabta navsiakade po sveta ,za6toto e nekadaren nali Hadjiiski 🙂 mnogo ste smeshen Hadjiiski … parvo minete prez patia na Nayden i togava shte razberete kakvo se opitva da napravi toi za opernoto i simfonichnoto izkustvo i ako “nekadaren” kakto kazvate vie ,za6to tgava e glaven dirigent na sofiiska folharmonia ? Nayden Todorov e neveroiaten mujzikant i e kraiaino vreem da sprat da tap4at talantite v BG za6toto ako ostanat horata kato Hadjiiski Bulgaria niama da sa6testvuva blizkite 30 do 40 godini a Hadjiiski voob6te ne go interisuva ,za6ttoo moje bi niama da e sred jivite do kolkoto razbiram po dumite mu e zavistliv i star moshenik . Tozi teatar ima nujda ot osnoven remont a orkestara ot podmladiavane .Samo po tozi nachin Ruse 6et zapazi muzikalnia i kulturen duh.

  • 7 И (отново) Дон Паскуале… | Operata.net // May 15, 2008 at 7:23 pm

    […] се октомври месец: Дон Паскуале??????!! и другата страна Дон Паскуале – погледнат от друг ъгъл. А ето и какво мисли публиката (аплаузите след краят на […]

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар