Маргарита разказва: Разговорът на Лили Големинова с диригента Георги Димитров, отпечатан във вестник “Култура” без одобрението на маестрото

April 13th, 2014 · Маргарита Маринова · Коментирай

Разговорът на Лили Големинова с диригента Георги Димитров, отпечатан във вестник “Култура” без одобрението на маестрото, доведе до погрешни тълкувания. Затова предлагам на вниманието на почитателите на Държавна опера – Русе, действителното становище на маестро Георги Димитров за русенския музикален институт, изразено в интервю от 15.03.2010 година.

“РУСЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР Е НА НИВОТО НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ”– Маестро Димитров, отново сте на русенска сцена за откриването на фестивала “Мартенски музикални дни”…

– Като начало искам да благодаря на директорката на фестивала Ива Чавдарова за това, че ме покани да участвам в откриването. Като се замисля, участвам в ММС от 1982 година. Хубаво е, че русенци поддържат тази
изключително стойностна традиция. Хубаво е, че винаги се намират средства, дори в такива времена на криза. Винаги има отзивчиви хора, работливи, които правят този фестивал един артефакт, който мисля, че не само за България, но популяризира града и в чужбина.

Програмата, която е направена тази година, е съобразена със средствата, с които разполагат организаторите. Сега имам удоволствието да се срещна на сцената с младия Евгени Божанов, с който имах възможност да свиря, когато беше малък, и сега, когато е вече такава международна звезда.

Оркестърът е в много добра форма. Работихме една седмица по два пъти на ден и всички се стараят много. Това е оркестър на нивото на Софийска филхармония. Още на първата репетиция разбрах, че този оркестър държи на себе си като такъв. Надявам се да имаме успех.

– При предишните си участия коментирахте акустиката в Голямата зала на Доходното здание. Какво е мнението Ви сега?

– Акустиката не се е подобрила. Работихме една седмица с презумпцията за тази акустика. Това, което се прави като репетиции в зала “Филхармония”, не е като тук. Имахме предвид сухотата и липсата на акустика в тази зала. За стотен път ще кажа, че фоайетата са по-подходящи за концерти от залата. Ще се постарая обаче нашата продукция да бъде на европейско ниво.

– Как беше подбрана програмата за откриването на 50-ото издание на “Мартенски музикални дни”?

– Всички програми, които съм подготвял за “Мартенски музикални дни” са правени заедно с Ива Чавдарова и нейните музикални съветници. И този път беше така. Първо, тази година честваме 200 години от рождението на Шуман. и Ива Чавдарова ме помоли да направим “Рейнска симфония”. Това е изключително трудно произведение, което се свири много рядко в България. “Класично и романтично” на Владигеров е една пиеса, която не се изпълнява тук. Скоро бях в Москва. Занесох това произведение и моментално изкупиха целия материал и пожелаха да им изпратим партитурите. Това стана репертоарна пиеса за тях, а руснаците просто се влюбиха в “Класично и романтично”. Това е произведение, писано за детски албум през 1939 година. Предложих да го изпълним и от ръководството на фестивала се съгласиха. “Класично и романтично” е едно бижу. Прилича на онези миниатюри, които са подредени в изложбата във фоайето на Доходното здание. “Концерт за пиано и оркестър” пък беше предложен от Евгени Божанов.

– Евгени Божанов свири това произведение на финала на конкурса в САЩ. По думите му, не е бил много доволен от това, което се е получило, основно заради оркестъра. Вие имахте ли любопитство да видите запис на този концерт в Интернет?

– Този любопитен факт го научавам сега от вас. Предпочитам да работя сам вкъщи. Не знам какво е било на конкурса в САЩ, но ние с Евгени се разбрахме още в момента, в който се видяхме. Защото той знае, че просто трябва да се разбере с мен. И единият и другият трябва да се съобразяват.

– Отново сте начело на Русенска филхармония, какви са плановете Ви с оркестъра за предстоящия сезон?

– Върнах се като диригент тук от началото на сезона. Директорът Найден Тодоров ме покани. Направих няколко неща, но влязох в програмата в движение и затова нямах възможност да направя много. За следващия сезон обаче имам планове и намерение да бъда всеки месец тук и да работя. Сега имаме много планове. Днес донесох на Драгомир Йосифов “Реквием” на Шнитке, великолепно произведение, което се надявам да имате възможност да чуете. Искам да направя няколко произведения на Шостакович, които взех от Русия, и неговата Джазова сюита. Все неща, които рядко се свирят в България. Имам амбицията да запишем с Русенска филхармония всички симфонии на Бетовен в един албум, но всичко това знаете касае финансовата страна на нещата.

Силва Агопян (в интервюто са използвани въпроси и на други медии)

/със съкращения/

Категории: Опера в Русе



Няма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар