Маргарита разказва: Отзиви от фестивала в Солотурн, месец юли 2010

November 13th, 2010 · Маргарита Маринова · Коментирай

Скъпа наша публика,
За мен е удоволствие да Ви направя съпричастни с интервютата, макар и само част, дадени от световно известни певци, изнесли заедно с нашия оркестър, хор, солисти и диригент запомнящи се спектакли. Всички представени десет заглавия и спектакъла концерт на солисти са били на много високо ниво. Потвърждава го отправената ни за четвърти път покана от организаторите.
Ето част от най-впечатляващото от изказванията на някои от чуждите солисти.

Лео Нучи – световно известен баритон:
Двадесетото юбилейно издание на фестивала с участието на прекрасния състав на Русенската опера за мен беше запомнящо се преживяване. Изпълнявал съм много, много пъти “Риголето”, но тази вечер беше върхът! Пял съм с най-големите български певци – мои приятели: Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Борис Христов. Благодаря на всички.
Габриела Мориджи – сопрано:
Участието ми в “Норма” на Белини със състава на Русенска опера беше 78-ми спектакъл – прекрасно преживяване! Преди това съм имала удоволствието да изпълня ролята на Лейди Макбет, от която имам впечатляващи спомени.
Марио Маланини – тенор:
Гостувам на този фестивал вече девет години. С директора на фестивала Дино Аричи сме от един град – Лаго ди Гарда. Имам много спомени от Класик Оупън Еър в Солотурн – един уникален форум, на който се представят десет различни заглавия в едно единствено издание. Чудесно преживяване всяка година е срещата с различни колеги. Познавам много добре изключителния състав на Русенската опера – оркестър и хор с забележителни гласове. Физическите данни на българските гласове са с много
по-високо качество от тези на италианските. В Русе имах възможност да участвам в премиерния спектакъл на “Дон Карлос” от Верди. Очаквам нови срещи с музикалната Русенска публика.
Мишел Крайдър – сопрано:
Русенската опера е една прекрасна компания. Впечатлена съм от умението им да съхранят енергията си през целия период. Наистина са впечатляващи професионалисти.
Марцио Джоси – баритон:
Познавам добре състава на Русенската опера. Това е третото заглавие, което правим заедно. Първото беше “Макбет” през 2008 г. След това “Набуко” – 2009 година, а тази година “Трубадур” и “Ловци на бисери”. Работата ми с този състав е удоволствие и голяма чест.
Орлин Горанов – тенор:
Впечатленията ми са прекрасни. Изключителна привилегия и предизвикателство е да работя с елитни певци от цял свят и колегите от Русенска опера – оркестър, хор, солисти. Поздравявам ги.

Оставих накрая интервютата на директора на фестивала – господин Дино Аричи и директора на Русенска опера – Маестро Найден Тодоров.

Господин Дино Аричи – основател и президент на Класик Оупън Еър:
Фестивалът се разрастваше постепенно. Започнахме с четири спектакъла, в които участваха Фиоренца Косото, Ноеми Наделман (най-известното сопрано в Швейцария), световно известният китайски баритон Ки Чунг Ли и великият тенор Хосе Карерас. Солотурн е малък град и десетте заглавия, които предлагаме, привличат все повече публика, като двадесетото издание тази година го потвърждава. Искам да благодаря на Русенската опера за чудесното представяне през
последните години, на диригента Найден Тодоров, на хор майстор Христо Стоев, на солисти, оркестър, хор и господин Иван Кюркчиев, които ни помагат във всичко. До нови срещи през 2011 година.
Маестро Найден Тодоров:
Участието ни в подобен фестивал е огромно преживяване. Става въпрос за опера от най-висше ниво. Русенска опера винаги е била специална в България и е имала особено място в българската музикална култура.
В Солотурн имахме възможност да работим с певци от световен ранг, които поради финансови съображения не биха могли да дойдат у нас. Възможността да се представим на подобен форум допълнително издига нивото ни и самочувствието на хората, които работят в Русенска опера. Като неин ръководител за мен е изключително признание да чуя всички тези певци, които са готови да работят отново с Русенска опера, без значение в коя точка на света. Реакцията на публиката спрямо българските певци: Камен Чанев, Радостина Николаева, към всеки един от нашите изпълнители, които успяха да докажат своето високо ниво, е достойна спрямо тези световни звезди. Реакцията на тези певци, на критиците в пресата, на публиката, на организаторите спрямо нас е важна за мен и ни дава усещането за едно спокойствие, въпреки тежките времена, в които живеем, че операта в България не е загубена.



Няма коментари ↓

    Все още няма коментари. Твоят може да е първи :o)

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар