Оперни спектакли с участието на хор ”Дунавски звуци”

October 10th, 2008 · Полина · 4 коментара

За 72 г. художествено-творческа дейност, хор “Дунавски звуци” при читалище “А.Кънчев”-Русе, натрупа огромен брой музикални произведения в своя репертоар. Само мащабните заглавия от кантатно-ораториалната програма са над 30. Някои от тях са изпълнявани десетки пъти пред наша и чужда публика. Не случайно още през 1960 г. хорът беше наречен от проф. Саша Попов ФИЛХАРМОНИЧНИЯТ ХОР НА РУСЕ.
Обичайки предизвикателствата, доказвайки своите възможности, съставът не веднъж е откликвал на покани и е изпълнявал амбициозни задачи поставяни му по най-различни поводи. Част от тях са свързани с необятния и примамлив свят на операта.
През десетилетията на своята дейност, “Дунавски звуци” е изпял огромен брой хорове из любими опери. Изявявал се е и с концертни изпълнения на цели оперни творби: “Сомнамбула” от Белини в Новогодишния фестивал в НДК-София, “Ернани” от Верди в ММД-Русе. Налагало се е многократно да участва като допълнителен хор в спектакли на оперни произведения: “Танхойзер”-Вагнер, “Момчил”-Пипков, и “Кармен”-Бизе на русенска сцена. С много вълнение хористите на “Дунавски звуци” разказват за изиграните от целия състав спектакли на “Аида”-Верди в Лудвигсхафен-Германия, “Лоенгрин”-Вагнер в Лас Палмас-Канарските острови, “Лястовичката”-Пучини и “Кармен”-Бизе в Италия.
Сега, на хористите предстои ново предизвикателство – самостоятелно участие в оперни представления на русенска сцена. Поради ангажименти на оперния хор, “Звуците” са поканени от ОФД-Русе да заместят колегите си в предвидените по програма три представления на “Севилският бръснар”-Росини / 23 октомври, 14 и 28 ноември/ и две на “Травиата”-Верди / 4 и 21 ноември/.
Сигурни са, че ще се представят достойно и се надяват на подкрепата от залата от техните почитатели, приятели и всички бивши хористи от ”Дунавски звуци”.

**
Благодарности на Ева Василева за материала.

Категории: Опера в Русе4 коментара ↓

 • 1 nina // Oct 13, 2008 at 2:44 pm

  az sym gi priznala mnogo otdavna:-)))) i im pojelavam za poreden pat uspeh,kakyvto sys sigurnost shte imat

 • 2 Мими Иванова // Oct 13, 2008 at 3:03 pm

  ЩЕ ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ!!!

 • 3 Емилия // Oct 13, 2008 at 4:22 pm

  Винаги,когато съм посещавала изяви на “” Звуците”” си е заслужавало. Усещам професионализма им и заедно с това и любовта им към музиката. А за мен това е много важно- положителното отношение към нас-публиката.

 • 4 д-р Димитрова // Oct 15, 2008 at 9:06 pm

  Хор ” Дунавски звуци” неведнъж е доказал своя професионализъм. Без съмнение ще се справи и с това ново предизвикателство!

Изрази мнението си(задължително попълване)(задължително попълване)


Коментар