Турандот в София

March 22nd, 2008 · Полина · 8 коментара

Много ще е интересно, ако някой може да разкаже как е минала вчерашната премиера на Турандот на нас, които не сме от София и не сме имали възможността и удоволствието да присъстваме. Ако някой се престраши да сподели впечатленията си моля пуснете ги като коментар на този пост или в страницата за контакти. Ще се публикуват само с ваше разрешение.




8 коментара ↓

  • 1 Nyakoisi Nyakoi // Mar 29, 2008 at 7:37 pm

    Taзи вечер, 29.03., беше най-добрия (като цяло) спектакъл, от това, което съм гледал.
    Елена беше ГАЛАКТИЧЕСКА!!!!!!!!!
    Косьо – учудващо пее все по-зле и по-зле…..жалко.
    Триото – лош късмет – Угринов тежи – все повече и повече.
    Лиу (Лю – както “викат” некои запознати) – добре, красива, можеща, знаеща как.
    На мен лично любимия ми Тимур е Ангел, така че – оставям без коментар изпълнението тази вечер…
    Табаков се побърка – все по-бавно и по-бавно. ДОКОГА?!?!?!?!?!
    Оркестърът правеше каквото е по силите му. Но си остана ОБЕЗГЛАВЕН до края.
    Хорът напредва. Дано това не е максимумът му!!!!!
    Не спирам да се радвам на хореографията – най-после нещо различно
    И на Карталов
    Браво, професоре!!!!!!!
    Гордеем се с ВАС!
    Добре, че се намери достатъчно патриотизъм, та се прибрахте у нас.

  • 2 Полина // Mar 31, 2008 at 9:37 am

    Благодаря Ви за информацията :o). Ще потърся из Интернет да видим някой почитател дали не е записал някоя ария.

  • 3 Mihail // Apr 1, 2008 at 12:18 pm

    Здравейте. Искате мнение за «Турандот» – заповядайте.
    Гледах втория спектакъл – на 22 март. Отдавна се очакваше да започнат спектаклите в операта, все повече се отлагаше ремонта, все повече се изостряше апетита на оперната публика. И това подтвърждава факта че билетите седмица преди премиерата бяха почти продадени.
    И така, с билет в ръка – влизам в операта. Между другото за билета – леко поскъпнал, но когато влязох – оцених защо е на по-висока цена. Ремонта е прекрасен и на човек наистина да му стане приятно да дойде на опера. Много се изговори по медиите за ремонта – и с право. Доста от публиката бяха дошли поради тази причина. Хубаво. Дано и това подпомогне за приобщаването на повече хора към това искуство. Стига да пожелаят да видят не само опаковката, а и да я разтворят.
    И така – състав – диригент – Емил Табаков, в ролите – Елена Баръмова, Румен Дойков, Радостина Николаева, Светозар Рангелов.
    Оркестъра. След ужасяващото ниво до което бяха стигнали – е трудно се работи с диригент като Емил Табаков. Изгубени рефлекси, навици, традиции. И Табаков не успя да спаси положението – засега всичко беше на ниво голяма група оркестранти, но те не станаха оркестър. Много клатене на темпата, много несигурност в самите оркестранти. Но да призная – имаше много силни (музикално) моменти, където се чу и разбра, кой е на пулта – музикант от класа.
    Изненадата на вечерта – Елена Баръмова. Бях я слушал в ролята на Доня Елвира в Дон Жуан преди около 4 години и в ролята на лейди Макбет преди около 2 години. И не бях очарован. Мнението ми беше – с вокалната постановката на Гена Димитрова (с която е работила) но без гласа на Гена Димитрова. Бледо копие. И много скептично приех новината че е пяла Турандот в Русе. И скептично настроен дойдох на спектакъла. Но когато всичко свърши – да, убедих се – има голям глас, може да испее Турандот. Само остава да и пожелаем – УМНАТА. Да не прекали.
    За Румен Дойков няма какво да се пише – всичко е казано за този прекрасен певец. Вечерта беше поредния му триумф (при това, той не е разпределен официално, и заместваше на 22 Бойко Цветанов).
    Радостина Николаева (за мен) не беше нищо особено. Може би защото още не мога да определя – харесвам ли я или не. Честно си испя роличката. Не и повече.
    И всичко това беше обединено във вълнуващата, СЪВРЕМЕННА (но без глупости и измишльотини) режисура на Пламен Карталов. Не може да се говори за това – трябва да се гледа на живо.
    Добро начало на новите времена в Националната опера. Предстои «Лакме». А и възстановки на заглавия. Дано. «Поживем – увидим».

  • 4 Полина // Apr 1, 2008 at 3:12 pm

    Ще си позволя тук нескромно да изкоментирам, че не трябва да се приема скептично, когато някой е пял в Русе, защото тук публиката е доста компетентна ;o) с всички последствия от този факт.
    Благодаря много за интересният преразказ Mihail. Мога ли да се надявам, че ще ни разкажете и за следващите неща от афиша, когато се случат?

  • 5 Mihail // Apr 2, 2008 at 8:02 am

    Уважаема Полина, явно не съм се изразил много ясно. Не съм скептичен за постановката и публиката в Русе и това че някой пее в Русе, а относно възможноста на Елена Баръмова да изпее Турандот. Русе е споменат само защото тя изпя за ПЪРВИ път Турандот в Русенската опера.
    А относно Русенска опера – за съжаление нямам възможност да пътувам до Русе за да отида на спектакъл на Русенска опера. Защото гледам сайта и понякога като разбера кои пеят – лигите ми текат, но само седя в София и се облизвам… Та така. А за коментари от спектакли на Националната опера – няма проболем.
    Успех!!!

  • 6 Полина // Apr 2, 2008 at 9:26 am

    Михаил, благодаря ви за пояснението. Ние, които не сме от София също, много искаме от време на време да дойдем да гледаме Софийските спектакли, но все не се получава – поради една или друга причина… Аз лично успявам понякога да ходя до Варна на опера, но също не е твърде често. Затова е хубаво, когато има кой да разкаже, какво сме пропуснали :o)

  • 7 Opera Fen // Apr 11, 2008 at 12:27 pm

    Поздравления за страхотния Сайт!!! :)))

    Ето малко видео материяли от “Турандот” в София.

    http://turandotbg.blogspot.com/

    Приятно гледане.

  • 8 пепо // Apr 14, 2008 at 1:27 pm

    добри коментари /Браво /
    Няма да е лошо да си отпушите ушите малко вместо да слушате и преразказвате чужди мнения.
    Нека най накрая се изградят истински критерии
    Успешно слушане

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар