ОФД – Пловдив отива в Белгия

September 15th, 2008 · Полина · 1 коментар

Импресарска дирекция “Интерконцерт”, създадена от диригента Борислав Иванов, организира турне в Белгия (4-14 ноември) на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив. С четири представления – на операта “Набуко” от Джузепе Верди, дирижирана от директора на ОФД маестро Георги Димитров и два спектакъла, включващи “Кармина Бурана” от Карл Орф и балета “Любовна магия” по музика на Мануел де Файя, които ще дирижира предишния директор на трупата Борислав Иванов. Пловдивчани ще гастролират в Брюксел, Антверпен и Остенде. Изявите в евростолицата са в най-голямата зала на Брюксел “Форест национал“, която побира 5000 зрители, обясни маестро Иванов.
Той намира в изключителна форма пловдивските симфоници и репетира с тях с огромно удоволствие. Георги Димитров е изключително сериозен и добър диригент, който филигранно изработва детайлите, стегнал е филхармонията и тя е на много добро равнище – това в момента е един от най-добрите оркестри у нас. Ние много добре се разбираме с колегата Димитров, каза Иванов, допълваме се по време на турнетата и имаме уговорката сега, когато съм по-свободен, да се погрижим за повече изяви на Пловдивските опера и филхармония в чужбина. Бездруго ще се ремонтира няколко години сградата в Пловдив, затова трупата ще поддържа кондиция пред чужда публика, допълни Борислав Иванов.
Преди да тръгнат за турне обаче, ОФД се изявиха пред вярната си пловдивска публика вчера, а на 18-и – с нова постановка, правена специално за турнето в Белгия. Двете представления ще са на сцената на Античния театър със солистите, които ще пеят и танцуват и по време на турнето. Сред гостуващите първи са баритонът Кирил Манолов (Набуко), Елена Баръмова и Габриела Георгиева (Абигайл), Орлин Горанов и Стоян Даскалов (Измаел), Олга Михайлова (Фенена), Светозар Рангелов и Стефан Владимиров (Захария). В “Кармина Бурана” и в балета “Любовна магия” участват солисти от Софийската опера, а хорът и кордебалетът подсилват певци и танцьори от Старозагорската опера.

Категории: По света... и у нас



1 коментар ↓

  • 1 Дядо // Oct 15, 2008 at 10:58 am

    Вместо коментар искам да попитам пловдивския оркестър с какви очи се умилква сега около така плютия от тях Борислав Иванов? Или приятният звън на метала е по-голям от достойнството?

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар