Маргарита разказва: Операта в моят живот

July 12th, 2008 · Полина · 4 коментара

През изминалият сезон Маргарита Маринова ни разказва за представленията в Русенска опера, тяхната история и премиери. След като сезонът вече е завършил и сме в очакване да дойде времето за започване на новият, ние се завръщаме при Маргарита за да проведем едно импровизирано интервю с най-голямата почитателка на операта в Русе, за това от къде идва нейната любов към това изкуство и какво е мястото му в нейният живот.
______
От къде идва вашата голяма любов към операта?
Любовта ми към операта идва от майка ми, която е учила акушерство в София. През целият си три годишен курс на обучение е посещавала оперните спектакли там. Първата опера, която тя е гледала е била “Марта” от Флотов. Толкова е била впечатлена, че след края на операта имала желание да я изслуша отначало. Тогава се е пеело на български език и е било по-разбираемо за широк кръг слушатели (без да се налага да четат б.а.). От малка в домът ни се слушаше оперна музика и мама ми разказваше съдържанията, като тананикаше, разбира се любителски, някой от по-известните арии. По-късно си купувахме касети със записи на оперни изпълнители.

Откакто на 27 ноември 1949 година се откри Русенската опера не изпускахме спектакъл. По него време имаше много гастроли и голямо разнообразие. Това беше празник за нас, който продължи много години. Тогава започнах да участвам в предаване на радио София за любителите на оперна музика. От него имам множество награди – грамофонни плочи на различни опери с изпълнения на известни певци. Водех си бележник, с всичко което слушам, какво ми е харесало… това продължава и до днес. Следя всяка неделя от 14 часа по радиото предаването “Музикален неделен следобед” от което научавам за музикални събития по целият свят.

Как стана така, че започнахте работа в архива на Русенска опера?
Причина да започна създаването на художественият архив на Русенската опера са Виделина Иванова (балерина), маестро Георги Димитров и Йордан Атанасов – директор и заместник директор на операта по него време. Незнам точно как, но явно са разбрали за моето увлечение и че могат да разчитат на отговорно отношение, да подредя и категоризирам материалите събирани хаотично, за да се съхрани историята на операта. Това, което намерих в началото ме отчая, но се мобилизирах да дам всичко от себе си, да изпълня възложената задача и то с любов. Резултатът е на лице, в момента от всички оперни театри в страната, само Русенска опера разполага с художествен архив в който непрекъснато се отразяват всички събития от живота на сцената.

Лесно ли се води архив на опера? Как изглежда съкровищницата на ОФД-Русе?
Стаята в която се съхраняват ценните материали, след третото последно местене, се намира в сградата с ателиетата и репетиционните зали. Плакати и огромни снимки ще посрещнат влезлия, настройвайки го за тайна среща с оперното изкуство. Зад тъмни завеси са скрити томове папки, които пазят атмосферата на стотици спектакли. Всичко е описано, класифицирано до най-малката подробност.

Водя два азбучника и един дневник на спектаклите. В единият от азбучниците са записани заглавията играни на русенска сцена от създаването на операта насам. Там се съхраняват рекламни материали, снимки, плакати, афиши, рецензии за спектакли по дати. Описана е всяка постановка, колко пъти е поставяна. Във вторият азбучник са всички премиерни заглавия с постановъчните екипи. Дневникът съдържа всяко играно през сезона заглавие – дата, участници (поименно и в роля), колко пъти е поставяна заглавието (през сезона и в цялостната дейност на русенска опера). Всичко проследявам много стриктно. След сливане на операта и филхармонията в ОФД-Русе, към данните за оперните спектакли се добавят и тези за концертите.

Има моменти, доста чести, когато забравям че това е работа, а мисля за операта като за мой втори дом, който да е изряден. В животът ми съм обичала и ще обичам две неща – операта и незабравимият съпруг – който ме подкрепяше в работата ми.

Как мислите, какво е необходимо за да се привлече вниманието на младите зрители?
За да привлечем млади зрители в операта трябват заглавия с тематика близка до техните проблеми и вълнения. Да се започне още от училище, като в началото се наблегне на мюзикъли и оперети.

Какво ще пожелаете на почитателита на операта?
Пожелавам на почитателите, често да посещават спектаклите, да се радват на таланта на младите певци и така същевременно да ги поощрят за тяхното бъдещо развитие. Да не забравяме, че Русе е един от градовете с музикална публика. Нека я запазим!
На добър час през новият сезон 2008/2009, през който ни очакват чудесни празници на сцената!




4 коментара ↓

  • 1 Гиргина // Jul 14, 2008 at 12:02 pm

    Маргарита е страхотна! БРАВО:)
    Признавам си, че в началото, когато не я познавах, ми беше ужасно досадна, особено, когато ни преследваше за да й дадем снимки за таблото на солистите, което беше решила да направи! Тогава беше в стихията си!
    Но то и не може да си друг със занимание като нейното, трябва да настояваш, да преследваш до дупка, дори да досаждаш, как иначе се трупа най-богатия оперен архив в България!
    Пожелавам й здраве и дълголетие, и да бъде все така готина и откровена!
    С уважение:
    Гиргина Гиргинова

  • 2 Надя Иванова // Sep 7, 2008 at 1:37 pm

    Имам удоволствието и честта да познавам Маргарита Маринова от 7 години и съм възхитена от безграничната й любов и всеотдайност към оперното изкуство!
    Трудът и усилията, които е положила за създаване на оперния архив са неуспорими, както и фактът, че само Русенска опера притежава художествен архив говори достатъчно! Бих искала обаче да подчертая огромните познания, които тя притежава в областта на това класическо изкуство – нещо, с което малцина могат да се похвалят.

    Пожелавам й дълъг живот и здраве, както и да съхрани този младежки дух и ентусиазъм!

    Надя Иванова

  • 3 Теодора Бонева // Apr 26, 2009 at 12:11 pm

    Запознах се с тази жена преди месец,когато започнах работа,в ателието на операта!Тя живее в своя свят ,изпълнен с музика и опера,за нея няма мярка за възраст,просто живее за операта!
    Отначало ми беше странно,как така намира хъс и енергия,но вече знам ,че това е страстта,която я движи!

    Бъди все така свежа и с бодър младежки дух,и не пропускай да се шегуваш,както само ти умееш!

    Теди

  • 4 Борислав Войнов // Feb 24, 2014 at 3:22 pm

    Впечатлява ме всеотдайността на тази жена, която прозира от отношението към минало и настояще на Русенската опера. Аз също имам спомени, към които се връщам често, защото първите ми срещи с магията на сценичните изкуства беше точно с оперните постановки.
    В ранното си детство бях впечатлен от спектакъла на “Шехерезада” – Римски Корсаков, още по вече, че присъствах при създаването на декора, специфичните атрибути участващи в интериора и екстериора на сценичната визия. Спомням си как баща ми направи да е действащ шадравана на сцената…
    В тях години имаше поредица от подобни постановки, които ми правиха впечатление, като: “Ловци на бисери” – Бизе, “Аида”- Верди…
    И сега, когато посегна към сценографските скици на такива постановки, които е правил баща ми, тръпката и вълнението прекосяват изминалото време и ме връщат в онези моменти на наивното и магично детство, което е формирало въображението ми.
    Отдавна живея горе в планината и такива спомени често изпълват ежедневието ми.
    Желая Ви много здраве Маргарита!
    Ако проявите интерес към моята особа, ето eMail ми – shadow_bobi@abv.bg

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар