“Ла Скала” идва с концерт на Античния театър

July 11th, 2008 · Полина · 15 коментара

Арии и увертюри от световната оперна класика са включени в програмата

Филхармоничният оркестър на “Ла Скала” идва за концерт на Античния театър, обяви вчера кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Подробностите вече били уточнени. 120 оркестранти и солисти на “Ла Скала” ще поднесат на родните меломани 100-минутен букет – арии и увертюри от шедьоври на световната оперна класика. Концертът е на 19 септември от 20 ч. Турнето на имперската трупа от Милано, водена от кметицата Летиция Морати, се финансира от “Уни кедит груп”. Цените на билетите ще са по възможностите на родната публика, а събраната сума ще бъде дарена за стипендии на даровити деца от Националното училище за музикално и танцов изкуство “Добрин Петков” в Пловдив, увери кметът. Стана ясно още, че той и колежката му от Милано – г-жа Морати, ще направят обръщения към публиката 15 минути преди концертното събитие в Пловдив.
Оперната трупа на “Ла Скала” е сред най-елитните в света. Това се дължи на изявите на най-ярките светила в операта. “Ла Скала” привлича и световноизвестните български оперни певци. На най-популярната оперна сцена в Италия са гастролирали нашите знаменити изпълнители Илка Попова, Елена Николай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Мариана Пенчева, Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Юлиан Константинов, Орлин Анастасов и др.
Teatro alla Scala или La Scala е световноизвестен оперен театър в Милано, Италия. Театърът е построен по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на черквата “Санта Мария дела Скала”, откъдето идва и името на прочутия театър. Открит е на 3 август 1778 г. с постановка на операта на Антонио Салиери “Europa riconosciuta”.
Сградата на най-известния оперен театър в света е с дължина 100 м и с ширина 38 м в стил неокласицизъм. Зрителната зала с форма на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове, се отличава с безукорна акустика и съчетава ролята си на безупречен театър с различни удобства за зрителите. Местата са разположени на пет етажа с ложи и галерия. Броят на ложите е 194 и всички са свързани с коридори, има и кралската. Сградата на “Ла Скала” струва на Милано около 1 милион лири годишно, а разходът е поет от 90 аристократични семейства. По време на Втората световна война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана. Последният ремонт приключва през 2004 г. и струва 61 млн. евро.




15 коментара ↓

  • 1 Полина // Jul 11, 2008 at 8:49 pm

    Ще очаквам повече информация преди концерта, както и непосредствено след него от почитатели на операта от Пловдив и от автора на тази статия също ;o)

  • 2 Ели Бакалова // Jul 11, 2008 at 10:01 pm

    Това се казва хубава новина. Там сме – само да обявят солистите, че да не е като гостуването на Болшой театър и Lord of the Dance, дето дойдоха с дублиращите състави.
    Всъщност, какво ли се преструвам – познавайки нивото на почти всички оперни театри у нас (в т.ч. и на Националната опера), всеки състав на Alla Scala би бил значително по-добър и ще се заслужава цената на билетите, каквато и да е тя.
    Ще очакваме да ни информирате своевременно за датата, от която билетите ще бъдат пуснати в продажба.

  • 3 Ели Бакалова // Jul 11, 2008 at 10:14 pm

    Само да добавя, че според информация на DARIK, цените на билетите ще са 10-15 лв., което, поне според мен, е направо нелепо.
    Както се казва, да благодарим на “Уни кредит груп”.

  • 4 operafen // Jul 11, 2008 at 10:24 pm

    Нивото на театрите у нас няма нищо общо с нивото на българските оперни певци – нека да не ги обиждаме. Плюс това не всички, които пеят на сцената на Ла Скала са на много високо ниво. Мисля, че малко повече трябва да се уважаваме.

  • 5 Ели Бакалова // Jul 11, 2008 at 10:38 pm

    Operafan,
    Не обиждам никого, повярвай ми. Но си помисли – защо, например, Дарина Такова не пее в България? Светла Василева? Единствените от “световните”, които пеят у нас относително често (за щастие), са Камен Чанев и Петър Данаилов. И Мариана Цветкова, да.
    Онова, което искам да кажа, е, че онези певци, които са достигнали световно ниво (или поне ниво, близко до световното), намериха начин да се измъкнат в чужбина (при това, в нелоши театри), защото оперните театри тук не им предлагат почти нищо и не уважават труда им.
    За мен поне, изводът е, че онези, които останаха, не пеят в България доброволно (впечатленията ми са придобити и от лични разговори с някои от тях) – просто очевидно са далеч от нивото, което се иска “там”. Затова все още пеят “тук”.
    Освен това, ако забелязваш, съм написала, че е хубаво да знаем състава, който ще дойде, тъкмо поради причината, която ти си изтъкнал. Но ако се опитваш да ме убедиш, че вторите състави там пеят по-лошо от повечето (подчертавам, повечето) състави на оперните театри у нас, няма да успееш.
    Можеш ли да ми похвалиш певец от операта в Стара Загора (да, окей, Баръмова, въпреки че наистина има проблеми, колкото и да ги отричате)? А от Бургас? А от Пловдив? А от Варна? А от Благоевград? Ама наистина певец, който да е от световна класа и да пее предимно тук, а не гастрольорите ни от чужбина, които се връщат един-два пъти на сезон!
    Съгласна съм, че трябва да се уважаваме, но е смешно да си затваряме очите пред фактите. Нивото у нас пада, защото добрите намират начин да се спасят от мизерията. Факт. И не мога да ги виня, честно казано.

  • 6 operafen // Jul 11, 2008 at 11:12 pm

    За мен са световни и Елена Баръмова, и Байса Дашням, и Радостина Николаева, и Габриела Георгиева, … Кирил Манолов, …
    Темата за измъкването в чужбина е доста сложна. Не всеки го иска /за постоянно/. Например Мариана Цветкова от доста време си работи в България.
    Другото, което искам да кажа е, че в момента е много важно с кои агенти работят певците. Повярвай ми навън има доста слаби певци, които пеят по световни сцени. Но всичко е бизнес.

  • 7 Ели Бакалова // Jul 11, 2008 at 11:25 pm

    Като спомена Радостина – дължа й огромно извинение, задето я пропуснах. Ужасно много я харесвам, а след един “Трубадур” от сезон 2006/2007 просто я обожавам, да.
    Според мен Кирил Манолов има накъде да се развива, хубавото е, че основата определено я има, талантът – също. Тук обаче неминуемо ще стигнем до проблема със щатните места, които в голяма степен обвързват солистите – иначе скоро слушах запис от негово изпълнение заедно с Камен в “Манон Леско” из чужбина.
    А че и навън има слаби певци – няма нужда да ми го казваш. Аз бих оглавила класацията с моя любимец Лео Нучи, но много хора биха ми скочили, така че ще си замълча. Вярно е, че всичко е бизнес, но е вярно и че когато една държава не прави нищо за своите творци, е нормално да потърсят място, където биха ги ценили повече. И, в този смисъл, се надявам всички, които заслужават, да намерят въпросното място, дори ако това означава да ги слушаме по-рядко.
    Всъщност, както и да е – задълбахме в далечна тема и се опасявам, че аз нося вина за това и, респективно, се извинявам. Мнението ми за качеството на огромната част от певците остава същото, но признавам, че и ти си прав за изброените от теб имена (с лични колебания относно Байса и, донякъде, Баръмова, особено след последния “Макбет” и историите с “Аида” и “Селска чест” в същото време). Но те, така или иначе, са солисти на Националната опера. В провинциалните не остана никой.

  • 8 Ели Бакалова // Jul 11, 2008 at 11:29 pm

    Последно, за да не съм голословна – ето го въпросното видео от операта в Сплит – интересно е:
    http://www.youtube.com/watch?v=ghzD16-3jEE

  • 9 operafen // Jul 11, 2008 at 11:35 pm

    Относно Елена Баръмова и последният й “Макбет” – да тя не беше във върховата си форма /при всички певци понякога се случва/, но пак беше прекрасна /въпрос на вкус/.

  • 10 operafen // Jul 11, 2008 at 11:39 pm

    Видеото е супер. Гледах го вчера, но ти благодария. 🙂

  • 11 Ели Бакалова // Jul 11, 2008 at 11:41 pm

    Виж сега… имам основания да смятам, че имаш достатъчно добра база за сравнение на нейните изпълнения и разбирам, че се опитваш да пазиш реномето й. Но, поне доколкото разбрах, е пяла “Аида” няколко дни по-рано и съвсем скоро след “Макбет”-а е пяла “Селска чест” в Бургас. За мен това си е самоубийство за гласа и затова ме е яд – иначе на всеки се случва да има лоша/или не толкова добра вечер – разбираемо е, глас – винаги може да изневери на сцената. Но тя си решава, разбира се.
    И, отваряйки дума за степента, до която познаваш изявите й, предполагам, че си присъствал на ОНЗИ “Макбет” в Стара Загора – чакай да върна времето, за да се сетя кой сезон беше… или беше 2003/2004 или 2004/2005, когато и тя, и Стоян Иванов (Бог да го прости) бяха с температура от по 39 градуса, но направиха толкова феноменален спектакъл, че после градът говори за него доста време. Е, тогава нещото просто се случи – на точното място, в точното време, с точните хора. Бяха изумителни – с тия блеснали очи, но как пяха, ах, как пяха… Май тогава Елена ме спечели окончателно и точно, защото ми пука за развитието и кариерата й, ме е яд.
    Надявам се да ме разбираш правилно.

  • 12 operafen // Jul 11, 2008 at 11:49 pm

    Да сештам се за този “Макбет” – сезон 2003/2004 – беше велико… разбрах те.

  • 13 Ели Бакалова // Jul 12, 2008 at 12:12 am

    Което пък ми напомня да те попитам дали случайно не ти се намира видеозапис от въпросния спектакъл или от който и да било спектакъл на старозагорската опера, в който е участвал Стоян Иванов (без умопомрачителната “Тоска” от 13 ноември 2003)? Например “Аида”-та на Античния форум от лятото на 2004 – Елена пя там, предполагам, че има някакво видео…Или каквото и да е.
    Нямам други твои координати, затова питам тук, за което моля да бъда извинена. Готова съм да платя за презаписа, пощенските разходи и… абе, само кажи цена. И, съответно, гарантирам, че записът няма да се разпространява и т.н.т.
    Не бих молила, ако не беше безкрайно важно.

  • 14 operafen // Jul 12, 2008 at 12:29 am

    Съжалявам! Нямам записи, но ще попитам тук там, само ми остави e-mail. Ако намеря нещо ще пиша.

  • 15 Ели Бакалова // Jul 12, 2008 at 12:37 am

    eli_bakalova@yahoo.com

    Оценявам желанието ти да помогнеш, дано наистина даде резултат. Благодаря и лека!

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар