Маргарита разказва: Русенски ученици се запознават отблизо с оперното изкуство

March 29th, 2010 · Маргарита Маринова · 1 коментар

Този път ще ви запозная с инициативата на младата учителка по музика Елена Димитрова от СОУ „В.Левски”, която намери подкрепа в лицето на Директора на ОФД – Русе маестро Найден Тодоров.

Запознаването на учениците по учебния материал с необятния свят на оперите и класическата музика, става по начин достъпен за тях, който да ги заинтересува и привлече. Под формата на образователна програма, в която е застъпено творчеството на даден композитор, пред тях се разкрива работата зад кулисите и подготовката на изпълнителя на дадена партия до появата му на сцената.

На 10 март в зала „Опера-фоайе” първата група ученици беше запозната с творчеството на В.А.Моцарт.Водещ – Мария Димитрова , след което фрагменти от популярните опери – „Сватбата на Фигаро” и „Вълшебната флейта” изпълниха Даниела Караиванова – сопран, Момчил Миланов – бас и Стоян Стоянджов – бас: 1.Дует на Фигаро и Сузана; 2.Дует на Папагено и Папагена; 3.Увертюра из оп.”Сватбата на Фигаро”- изпълнена на пиано от Йоанна Маринова.

Впечетлението на децата ме зарадва. Бяха въодушевени и мисля,че им хареса. Така в салона по-често ще се появява млада публика.

Това трябва да бъде приоритет за ОФД,за да се поднови традицията,която съществуваше преди години.

На 17 март образователната програма беше „Светът на Бетовен”. Водещият Пламен Бейков – бас е един от водещите солисти на ОФД-Русе, изпълнител на Пизаро от оп.”Фиделио”.

Напомням, че произведението беше изпълнено концертно от състава на Русенска опера в рамките на ХХVІ МФ „ММД” 21.03.1986г. с диригент Георги Димитров.

Програмата започна с Лунната соната” в изпълнение на Божена Петрова – пиано и историята на създаването и. В същото време пред учениците беше гримиран Пламен Бейков за превъплащението му в образа, след което в съответния костюм изпълни арията на диктатора Пизаро. Напълно успя да прикове вниманието им със своя деспотизъм и артистичноста си. След кратък отдих беше изпълнена „Любовната песен на Елиза”. Концертът завърши с Девета симфония – изпълнение началото на вокалната част – Божена Петрова и Пламен Бейков.

На добър час !

Надявам се , все повече преподаватели да се включат за възпитанието на младите в това благородно дело.




1 коментар ↓

  • 1 Надя Иванова // Apr 6, 2010 at 5:28 pm

    Чудесна инициатива !
    Това е голяма крачка в борбата с бездуховността, която е обзела младото поколение!

Изрази мнението си



(задължително попълване)



(задължително попълване)


Коментар